IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за обувките – Част първа

9 февруари 2015 10 01

Историята на една страст

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Една от многото страсти на жените безспорно са красивите обувки. Понякога манията по неща, които ни доставят удоволствие е не просто позволена, но дори и полезна.

Забавните и любопитни факти са част от историята на един от най-известните аксесоари в модната индустрия.

Симпатизираме изключително много на страстта на героинята Кари Брадшоу от „Сексът и градът“ и теорията ѝ, че едни обувки могат да ни направят много по-щастливи от един мъж.

Покрай забързаното ежедневие, малките удоволствия, които ни помагат да се чувстваме добре са изключително важни.

Представяме ви любопитните и интересни факти за обувките, които със сигурност не знаете. Просто така, за доза добро настроение.

1. Маратонките

През втората половина на 1800-та година, хората наложили думата маратонки (за английски sneakers), защото открили едно изключително полезно тяхно качество – да бъдат почти безшумни. Думата идва от английското „sneak“, което означава промъквам се незабелязано.

2. Размери

В началото на 1300 година, Англия утвърждава първите мерки, които се използват за размери на различните обувки. Едуард II обявява ечемиченото зърно за основа, според която да се измерват обувките. Закономерността гласи, че дължината на три ечемичени зърна се равнява на един инч, създавайки по този начин стандарт за размера.

3. Мъжете и токчетата

В днешно време е общоприето, че жените са тези, които получават привилегията да носят високи токчета. Историята обаче говори за съвсем друго. С векове токовете са били признак за основен белег на социален стандарт, а не за разделение между половете. Този тип обувки са били задължителни за мъжете, които яздят коне, тъй като им помагат да се задържат по-стабилни на стремената.

4. Състояние

Статистики доказват, че средната бройка за чифт обувки, която притежава жената е между 15 и 19. От всички любопитни факти, този ни се струва най-логичен и обясним.

5. Най-скъпите обувки

Най-високата цена, която е давана за чифт обувки е точно 660 000 долара. Колосалната сума е дадена за емблематичните червени обувки на Дороти от филма „Магьосникът от Оз“. Оригиналният модел е бил продаден по време на търг през вече далечната 2000 година. Ето на това му се казва инвестиция.

6. Филаделфия

Историята разкрива един много интересен и любопитен факт. Във Филаделфия е направена за първи път модификация на обувките да бъдат съобразени за левия и десния крак. Допреди това подобрение всички модели са били абсолютно еднакви, и както се досещаме, изключително неудобни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари