IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Коко Шанел

30 януари 2016 10 00

Историята на една легенда

Снимка: cocoat5.blogspot.bg

Снимка: cocoat5.blogspot.bg

Кой не знае Коко Шанел, кой не е чувал за нея? Легендарната дизайнерка, която промени модната индустрия из основи, е позната на всеки, без значение дали се занимава тясно с мода или не.

Историята на основателката на едноименната модна къща е не по-малко разнолика, красива и интересна от самата нея.

Известната модна диктаторка е родена с името Габриел Шанел на 19 август 1883 година във Франция. Със своите емблематични костюми в две части и малки черни рокли, Коко Шанел остава в историята със своите неостаряващи кройки, които и до ден днешен не могат да намерят еквивалент по актуалност.

Самата тя става модна икона със своите семпли, но изискани тоалети, завършени с аксесоари като огърлица от няколко реда перли.

„Луксът трябва да бъде удобен, в противен случай не е лукс“, споделя Коко Шанел.

* Снимка: cocoat5.blogspot.bg

Една сентенция, материализираща отправната точка на дизайнерката за цялостното ѝ творчество.

Ранните ѝ години обаче, са всичко останало, но не и лукс.

След смъртта на майка ѝ, Шанел е изоставена в сиропиталище от баща си, амбулантен търговец. Дизайнерката е отгледана от монахини, които я учат на умението да шие – нещо, което ще промени бъдещето ѝ и ще доведе до работата на живота ѝ.

Нейният прякор идва от друго занимание. По време на кратката си кариера като певица, Шанел е имала участия в заведения и клубове, в които е била известна с псевдонима „Коко“. Някои казват, че прякорът идва от една от песните, които е пяла, а самата дизайнерка казва, че това е „... кратка версия на „cocotte“, френската дума за метреса“.

Около 20-те си години, Шанел се обвързва за кратко със социалната фигура Етиен Балсан, който ѝ предлага помощ за стартиране на собствен шивашки бизнес в Париж. Скоро дизайнерката го напуска заради негов приятел, Артър „Бой“ Капел, открояващ се с изключително богатство.

Отваряйки своя първи бутик на парижката „Рю Камбон“ през 1910 година, Шанел полага основите на своята модна империя с продажбата на шапки. По-късно открива бутици на Довил и Биариц и започва да прави дрехи.

Успехът идва от рокля, сътворена от стар пуловер в студен ден. В отговор на многото въпроси, които задават хората за това, от къде е взета роклята, Коко Шанел предлага да им направи и на тях.

„Моето богатство е изградено на този стар пуловер, който си сложих, защото беше студено в Довил“, споделя Габриел Шанел.

През 20-те години дизайнерката издига бизнеса си към нови височини – тя създава първия си парфюм, емблематичният Chanel No.5, който е и първото изделие, носещо нейното име. Ароматът е „невижданият, незабравимият и уникален аксесоар на модата, който оповестява както пристигането, така и тръгването ви“, обяснява Шанел.

* Снимка: Reuters

През 1925 година, модната диктаторка представя пред широка публика легендарния костюм от две части. Нейният дизайн е революционен за времето си – заема елементи от мъжката мода и издига на пиедестал комфорта пред актуалните тенденции. Тя помага на жените да се сбогуват с дните на корсетите и други неудобни компоненти на силуета.

Друга модна революция в индустрията е малката черна рокля. Коко Шанел взима цвят, асоцииращ се преди само и единствено с погребения и скръб, за да покаже колко шик може да бъде.

Коко Шанел умира на 10 януари 1971 година в своя апартамент в хотел Риц. Никога не се е женила и веднъж споделила: „Никога не съм искала да тежа на мъж повече, отколкото птиче би тежало“. На погребението, голяма част от присъстващите били облечени с костюми от две части на модната къща.

* Снимка: Reuters

Малко повече от десетилетие след смъртта на Коко Шанел, Карл Лагерфелд поема управлението на модната къща Chanel, за да продължи делото на емблематичната диктаторка в индустрията.

Ето и някои от най-любопитните факти за Коко Шанел:

1. Коко Шанел е обожавала джобове. Дизайнерката е смятала, че няма достатъчно от тях в женската мода и голяма част от изделията, които изработила, са с изобилие от джобчета.

2. Любимото ѝ число е било 5. Не е голяма изненада, че именно то присъства на първия парфюм на модната къща. Интересното е, че дизайнерката избира петият поред аромат от пробите. Ароматът е представен за първи път пред широка публика на пети май (петият месец от годината) 1921 година.

3. Коко Шанел започва своята кариера като дизайнер на шапки. По-късно във времето, аксесоарите ѝ станали задължителни за аристократичните дами в Париж, макар и някои от моделите да са се смятали за твърде революционни за обикновените хора.

4. Дизайнерката е „виновна“ за навлизането тена върху кожата като актуална тенденция. По това време слънчевите бани не са били модерни, но Коко Шанел го налага във Vogue... без да иска. Габриел Шанел изгоряла по време на круизна почивка и при завръщането във Франция, всички последвали примера за тяло с тен.

5. Шанел е била обвинена за сътрудничество с нацистите по време на войната. Има многобройни доклади, в които се твърди, че тя е използвала аристократичните си контакти в Испания и Англия, за да дава информация. Освен това, Коко Шанел е имала връзка с офицер от нацистите.

6. Коко Шанел е една от първите, използвали известна личност в своите реклами. Тя е снимала звезди в свои дрехи и е използвала кадрите, за да промотира марката си.

7. Модната диктаторка е живяла 37 години в луксозния си апартамент в хотел Риц. По време на войната, хотелът е бил окупиран от нацисти, което също подхранва слухове за връзка на Коко Шанел с тях.

* Снимка: Reuters

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари