IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стил в ефир: Ирина Белчева

22 декември 2016 15 20

Водещата на „Днес в събота/неделя“ пред Tialoto.bg

Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Ирина Белчева е добре позната на всички читатели на Tialoto.bg от рубриката „Ирина и градът“. Тя е водеща на предаването „Днес в събота“ и „Днес в неделя“ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ирина следи отблизо културния живот в страната. Можете да я срещнете в театъра, на литературно четене, на артпърформанс, изложба. Обожава да чете поезия, и не само. Именно книгите я вдъхновяват да пише.

В работата ѝ помага владеенето на няколко чужди езика, макар и не перфектно – английски, немски, френски, холандски, руски, италиански... Учила е в чужбина, но намира смисъл и бъдеще в България.

Сред последните ѝ страсти в свободното ѝ време е язденето – влюбва се в конете преди около 2 години и оттогава не спира да язди.

Ето какво сподели Ирина Белчева за модата и красотата в ефир пред Tialoto.bg

Какво е общото между модата и телевизията?

Телевизията, поне за мен, е съвкупност от фактори в най-добрата им светлина – висок морал, професионализъм, етичност и, разбира се, приветлив външен вид. Модата не е основополагаща за телевизията, а по-скоро стилът, защото той е непреходен.

Има ли неписани правила, които да съставят своеобразен дрескод за малкия екран?

Има и писани и неписани правила. Особено в Америка има специалности, които се занимават само с правилата за медийни изяви. Дори само да проследим тоалетите на бившия вече президент Барак Обама и половинката му – Мишел Обама – това си е цяла наука. Кой цвят изразява тъга, кой – радост, какво послание ще донесе конкретна рокля – съвсем не е толкова лесно. Да вземем за пример и Кейт Мидълтън – също модна икона, която успя да промени закостенели правила като това, че не можеш да носиш един и същи тоалет два пъти. Тя е модерна, но в същото време и не прекрачва границата на добрия вкус.

Правилата за обличане излизат от контекста на малкия екран, защото в съвременния технологичен свят, навсякъде има камери и всеки човек сам по себе си живее в малкия екран.

Какво е позволено и какво не по отношение на модните решения в телевизията?

Зависи изцяло от естеството на продукцията – новини, публицистични предавания, лайфстайл блокове. Изключвам познатите правила, които дори децата знаят – да не се носи райе и каре. Да речем дантелата е неподходяща за новинарски емисии (няма да видите новинар по BBC или CNN с дантелена рокля), белият цвят не е удачен избор, защото е прекалено „искрящ“, твърде яркото червено „кърви“... Прекалено широките дрехи също не са добър избор, защото създават излишен обем. Забранени неща почти няма, но добрият вкус и стил изискват добро познаване на дрехите и аксесоарите и тяхното адекватно съчетаване.

Как комбинираш индивидуалния си моден стил с работния?

Аз много харесвам дрехи, които изразяват женственост – рокли по тялото, обувки на висок ток, шифонени блузи и поли тип „молив“. До голяма степен работният ми стил е повлиян от това и се опитвам да съчетавам тоалети, подходящи за ефир, с моето лично усещане за стил.

Какъв е гримът за телевизия? С какво се различава от този, който дамите използват в ежедневието си? На какво трябва да се акцентира по отношение на професионалния грим за телевизия?

Някои хора смятат, че гримът за телевизията е много по-тежък, отколкото ежедневния, но не е точно така. Тези правила са се променили в последните 10 години и на по-силен грим вече не залага почти никой, защото се търси естествената красота. Моят грим за ефир включва основа, малко пудра и руж, светли сенки и червило. Ще се повторя, но акцентът пада върху естествената красота и излъчване.

Важни ли са аксесоарите на екран?

Много зависи от продукцията – за моето предаване „Днес в събота/неделя“ по телевизия Bulgaria ON AIR, са напълно приемливи – обичам да нося големи колиета, защото те разчупват визията и придават акцент. Много харесвам веселите и енергични хора, защото самата аз съм такава и това личи и във визията ми – не харесвам прекалено обрани аксесоари и пастелни тонове. Обичам живота във всичките му цветове и форми!

Има ли правила за прическата? Какво е позволено и какво не?

Косата трябва да е в „спретнат“ вид – чиста, без корени, по възможност по-пригладена, за да не закрива лицето – много е дразнещо, когато някой кичур постоянно скрива лицето на водещия. Аз обичам да експериментирам с прическата, защото това изразява и моята идентичност. А и това дава разнообразие на зрителя – никой не иска да вижда един и същи човек с една и съща прическа всеки ден. Скучно е.

Какъв е твоят моден почерк? Какво е нещото, без което не влизаш в ефир?

Усмивката. :)

Какви са цветовете, с които се гарантира добър външен вид на екран, както в моден аспект, така и за красотата?

Веднага щом напишеш „как да се облека за телевизия“ излиза отговорът – синьо. Факт е, че това е цвят, който стои изключително добре на екран. Черното не се препоръчва, но според мен, особено на руси дами, стои много добре. Колкото и да си говорим за правила, най-важното е да се чувстваш комфортно в дрехите си, защото това много си личи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
Младо момиче облечено като лелка с 5 деца и мъж над 65 години.*** статия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар