IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В памет на: Вечният Азедин Алая

20 ноември 2017 11 00

Острият език на модата

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Светът се сбогува с един от най-големите таланти в модната индустрия – Азедин Алая.

Тунизийският моден дизайнер е роден на 26 февруари 1940 година и си спечели уважение заради невероятния талант и бруталната си откровеност, която залага като основен почерк и в работата си.

Азедин Алая се прочу и с факта, че отказа да следва строгите и взискателни графици на модната индустрия и създава истински шедьоври в собственото си време и според собствените си виждания.

С желание за изкуство от много ранна възраст, Азедин учи скулптура в „Ecole des Beaux“, където придобива ценни знания за човешките форми. Той се премества в Париж след дипломирането си и започва да работи като чирак за Thierry Mugler, Christian Dior и Guy Laroche, някои от най-големите имена в модната индустрия по това време.


В края на 70-те години Алая използва малкия си апартамент, за да отвори първото си ателие, където създава рокли за елита, а сред клиентите му са Грета Гарбо и Мари-Елен дьо Ротшилд.


Славата го застига през 1980 година с неговата първа колекция, която стига дори до бутика Bergdorf Goodman. Той открива първия си самостоятелен бутик през 1980 година. Азедин Алая е избран за Най-добър дизайнер на годината и негова колекция става Най-добра колекция на годината през 1984 година от френското Министерство на културата.

Кариерата на Азедин Алая поема към върха стремглаво и индикатор за това са многобройните корици на световноизвестни модни списания. В средата на 80-те години, Алая представя пред света единствения по рода си силует от разтягаща се материя, който акцентира на бюста и пристяга кръста.

Азедин Алая изчезва от модната индустрия след смъртта на сестра му в средата на 90-те години, само за да се посвети на клиентелата на своя бутик.

С нарастващата популярност, Prada си партнира с Алая през 2000 година, но остава верен на своя подход към модата. През юли 2007 година, той откупува участието на Prada от своите колекции дрехи, оставяйки ги да отговарят само за линиите обувки.

През същата година, процент от неговия бизнес е купен от Richemont Luxury Group. През 2008 година Азедин Алая предизвика всеобща изненада след като заяви, че ще откаже престижния Орден на почетния легион.

Представянето за пролет-лято 2011 маркира завръщането на дизайнера след почти 7 години отпуск. На събитието с бурни овации го уважиха знаменити гости, сред които Донатела Версаче и София Копола.

След почти 20 години, Алая обяви откриването на своя бутик в Париж през март 2013 година, но слуховете са, че ще открие търговската си дестинация в дискретен район.

Името на Алая е част и от противоречия, особено след като заяви в интервю, че Ана Уинтур може и да се справя добре с бизнеса, но нещата не стоят така в модната част, тъй като той не вярва в нейния вкус и нещата, които тя избира да носи.

Неговата откровеност предизвиква фурор и след изказване по адрес на Карл Лагерфелд, творчески директор на Chanel, в което Азедин Алая казва, че кайзер Карл никога не е докосвал ножица през живота си.

Карла Бруни, Мишел Обама, Мадона, Лейди Гага, Шакира и Карин Ройтфелд са едва част от знаменитостите, клиенти на дизайнера.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари