IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 съвета против стареене, които ще преобразят вашата рутина за красота

23 март 2024 16 30

Искате ли да изглеждате по-младолики?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Искате ли да останете млади завинаги? Е, това не е съвсем възможно, но можете да забавите часовника и да заблудите камерите и огледалата, ако се грижите по-добре за своето лице. Ето някои основни съвети, които да включите в рутинната си грижа за кожата, от която се нуждаете и с  която ще можете да изглеждате по-млади и свежи:

1. Измивайте лицето си с нежен почистващ препарат

Почистването е важно за премахване на всеки продукт за грижа за кожата или грим, който сте нанесли през деня, както и на натрупаните естествени кожни мазнини, замърсители и бактерии. Това също означава, че вашите продукти за грижа за кожата ще могат да навлязат в нея и да работят по-ефективно!

Ще искате да използвате нежен почистващ препарат, за да запазите кожната си бариера и да я поддържате устойчива на дехидратация и увреждане. Почистващите препарати с високо рН, като естествените сапуни, са много агресивни и могат да направят кожата ви уязвима към раздразнения и инфекции. Почистващите средства с ниско pH, работят за поддържане на оптимален баланс на кожата.

Друга съставка, която трябва да избягвате, е натриевият лаурил сулфат, тъй като е много груб. Също така не е нужно да купувате почистващи препарати с фантастични активни съставки. Почистващите продукти не остават върху кожата ви много дълго. Тези активни съставки са много по-полезни в по-късните стъпки, като например когато прилагате серум.

2. Имате ли нужда от тоник за почистване?

Тониците за почистване на лицето са разработени в миналото, за да възстановят ниското pH на кожата след измиване с почистващ препарат с високо pH. Ако използвате измиващ почистващ препарат с ниско рН, тоникът е ненужен. 

3. Използвайте физичен или химичен ексфолиант

С напредване на възрастта кожата ви забавя възстановяването си. Мъртвите кожни клетки не се заменят от свежи клетки толкова бързо, което означава, че кожата ви започва да изглежда матова и неравна и дори може да се напука. Ексфолиантите са чудесно средство да премахнете мъртвите клетки от кожата си.

Има две основни категории ексфолианти: физически (скраб) и химически. Най-добре е да избягвате грубите физически ексфолианти, като захарни ексфолианти и почистващи продукти с перли, защото те правят кожата ви по-податлива на увисване. Вместо това изберете кърпа или мека гъба с активен въглен например, която може да се справи с нуждите на вашата кожа.

Химическите ексфолианти постепенно разтварят връзките между кожните клетки и им позволяват да се отделят. Подходящи са и за кожа на всяка възраст! Най-добрите ексфолианти за зряла кожа са алфа-хидрокси киселини (AHAs) като гликолова киселина и млечна киселина. Можете също да намерите тези киселини в тонери, серуми и домашни пилинги.

Бонус съвет: AHA също са чудесни за избледняване на неравномерната пигментация и ще ви помогнат да хидратирате кожата си! 

4. Не търкайте вашите серуми против стареене

Като цяло серумите съдържат по-висока концентрация на активни съставки от овлажнителя. Най-добрите съставки против стареене, на които трябва да обърнете внимание, са производните на витамин А, известни като ретиноиди (ретинол, третиноин и тазаротен) и витамин С (L-аскорбинова киселина и магнезиев аскорбил фосфат). Освен че увеличават колагена в кожата ви, те действат и като антиоксиданти, за да поемат биологичния и екологичния оксидативен стрес, който се натрупва, за да причини стареене.

Тези серуми обаче се полагат внимателно без да търкате и/или втривате грубо, а само с леко потупване.

серум с

Снимка: iStock

5. Овлажнявайте, овлажнявайте, овлажнявайте

С напредване на възрастта също идва по-малко себум. Въпреки че това означава по-малък шанс за акне, това също означава, че кожата ви ще изсъхне по-лесно. Една от големите причини за фините линии е неадекватната хидратация на кожата, но за щастие е лесно да се коригира с добър овлажнител (хидратант).

Потърсете овлажнител, който съдържа водосвързващи овлажнители като глицерин и хиалуронова киселина. Оклузив като петролатум (известен в търговската мрежа като вазелин, въпреки че Aquaphor също работи) и минерално масло през нощта могат да предотвратят изпаряването на водата от кожата ви. Но се уверете, че кожата ви е чиста, за да избегнете улавяне на бактерии!

6. Винаги нанасяйте слънцезащитен крем

Защитата от слънцето е сигурен начин да поддържате кожата си възможно най-млада. Слънцето е отговорно за толкова много от видимите признаци на стареене на кожата ви, че увреждането от слънцето получава своя специална категория в дерматологията: фотостареене.

Слънчевите UV лъчи могат да причинят стареене като разграждат колагена и причинявайки аномалии в еластина, което води до по-тънка кожа и бръчки, както и до развитие на неравномерни пигментирани петна. Така че използвайте слънцезащитен крем, и то не само за плажа – използвайте го всеки ден. Ежедневно нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен крем SPF 30.

За още новини от света на красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Бора ( преди 1 месец )
И като е временно да се оставим да станем като пергамент ли?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pipinana1 ( преди 1 месец )
tova sa vremenni meropriatia. vremeto si slaga otpe4atuk i se vijda rano ili kusno
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар