IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-странните козметични процедури на всички времена

28 септември 2014 07 50

Някои от тях са дори страшни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Стремежът към вечна младост и безупречна красота винаги е бил на челно място сред приоритетите на жените.

За разлика от нашето съвремие, в което козметичната индустрия всекидневно се съсредоточава в създаването на нови и все по-иновативни методи за разкрасяване, в миналото, опитът от типа „проба-грешка“ е бил значително по-разпространен.

За сметка на това обаче в някои от най-успешните формули на любимите ни козметични продукти датират съставки от съвсем различни и минали отдавна епохи... и обратното, натрупали сме опит, за който знаем да не пробваме отново.

Представяме ви специална селекция на едни от най-странните козметични процедури на всички времена.

Червило от бром

Жените от древен Египет изработвали своите червила с помощта на боя, извлечена от морски водорасли, йод и силно токсичен бром и манит. Тъй като странната комбинация е изключително отровна, жените били принудени да я заместят с кармин, устойчиво багрило, извлечено от бръмбари и мравки – начин, който умело поставя червени пигменти върху устните.

Епилация с арсен

Ренесансът, като културно движение с продължителност от 14 век до 17 век, крие своите малки козметични тайни, които в днешни дни са меко казано крайни. Премахването на нежелано окосмяване на дамите от това време е било възможно чрез изключително отровна комбинация между арсен и негасена вар, която се използва за изработката на цимент. През 1940 година, жените са прибягвали до известната за тези години процедура с шкурка.

Маска за лице с олово

Бялата кожа в миналото е била безпогрешен символ за аристократизъм и потекло. Стремежът към тази визия е достигал до изключително големи жертви от страна на жените с по-тъмна кожа, които са използвали така наречената „Маска на красотата“. Оловото и неговото свойство да избелва, е било най-предпочитаният начин за постигане на белота на кожата, а Кралица Елизабет I е добре позната като една от дамите, използвали белилото.

Диета с... тения

Маниакалният стремеж за перфектно тяло често е свързан с изключително тежки ограничения, драстични мерки и понякога непосилни усилия. Началото на 20-ти век носи със себе си един изключително тежък метод за отслабване – диета с тения. „Процедурата“ включва поглъщане на яйца от тения, които да консумират и разграждат храната в стомаха, докато самите те се развиват в храносмилателния тракт. Освен това, тенията произвежда милиони от своите яйца в човешкия организъм, които с времето могат да достигнат дължина до 6 метра.

Радий за блясък

Смятало се е, че радиоактивното вещество има магически и подмладяващи свойства, заради своя блясък в тъмното. На пазара дори се е появила козметична линия, в която основната съставка е била радий, а характеристиките ѝ са били, че „... подмладява“ и озарява кожата.

Масаж със змия

Този тип влечуги са били използвани за масаж на цялото тяло, практикуван основно в Индонезия, Русия, Израел и Тайланд.

„Вампирски лифтинг“

Съвременна процедура, за която Анджелина Джоли и Ким Кардашян твърдят, че има изключително действие върху кожата на лицето. Този тип лифтинг представлява поставянето на няколко акопунктурни игли, с помощта на които се инжектира собствената ви кръв в лицето, като по този начин се стимулира производството на колаген.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари