IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заличете разширените капиляри!

4 февруари 2015 09 01

Благодарение на ново поколение лазерна техника „спуканите“ капиляри могат да изчезнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Разширените капиляри са доста често срещан проблем предимно при жените и нерядко създават сериозен естетичен и физиологичен дискомфорт, като понякога дори и сърбеж и парене. Често ги забелязвате по лицето или краката и ви се иска възможно най-бързо да изчезнат оттам.

Истината е, че нито гримът, нито панталоните ще решат този натрапчив проблем. Все пак лилавите мрежички са още там.

Благодарение на ново поколение лазерна техника „спуканите“ капиляри биха могли бързо и лесно, без болка да изчезнат от кожата ви.

Защо получаваме разширени капиляри?

Факторите, които се определят като най-рискови за появата на разширени вени и капиляри са – възраст, наследственост и индивидуални особености, хормонални промени, бременност, затлъстяване, застоял начин на живот и излагане на слънчева светлина.

Какво представлява процесът на премахване на разширени капиляри?

Принципът на действие на лазерите се нарича селективна фототермолиза, т. е. става дума за напълно избирателно премахване на съдчетата без да има засягане на околната кожа.

Този принцип е познат отдавна, но доскоро беше предизвикателство да се създаде такава лазерна система, която да предоставя всички възможни комбинации от параметри, за да може успешно да бъдат третирани разнообразните съдови образувания.

Клиника Дерма Вита разполага с Excel V, който е именно такава система. Excel V комбинира в себе си няколко лазера и прави възможно индивидуализирането на подхода и ефективността на процедурите. Когато става въпрос за третиране на съдове прицелната структура или хромофор, която се атакува, ехемоглобинът. Направени са множество проучвания, които са установили, че най-голяма избирателност спрямо него има дължина на вълната от 532 nm. Това съответства на т. нар. „зелен“ или КТР лазер, който е част от концепцията Excel V.

Дължина на вълната от порядъка на 532 nm е идеална, когато става дума за повърхностни съдови образувания. Тя достига само до най-горните слоеве на кожата, където са най-малките капиляри, като тези около ноздрите, гърба на носа, по бузите, както и около глезените. Неслучайно КТР лазерът се приема за златен стандарт, когато става дума за премахване на най-фините и червени съдове по лице и тяло.

Към Excel V лазерната система е включен още и модул с дължина на вълната от 1064 nm (Nd:YAG), който е идеален за премахване на по-големи и дълбоки венички и капиляри особено по краката. Енергията на Nd:YAG лазера достига на по-голяма дълбочина в сравнение с КТР, като същевременно щади епидермиса, както и хора с по-тъмен цвят на кожата.

С вградената възможност за промяна големината на лъча може максимално ефективно и безопасно да се атакуват съдове с калибър, както под 1 мм, така и до 4 мм в диаметър и да се контролира дълбочината на проникване на лъча.

Накрайникът има различни степени на охлаждане и това води до значителен комфорт на пациентите по време на третирането. Най-общо по време на процедурата лазерната светлина се поема от хемоглобина в съдовете и получената топлина предизвиква фотокоагулация и буквално стените им се залепват.

Как да намалим вероятността от появата на нови съдове и задълбочаване на проблема?

 Д-р Катя Паскова съветва:

 – Нанасяйте слънцезащитен крем, за да предпазвате кожата  на лицето;

 – Правете упражнения, за да заздравите мускулатурата на  краката, да се подобри циркулацията и повишите тонуса на  венозната стена. Може да наблегнете повече и на ходенето  или бягането;

 – Контролирайте теглото си, за да се избегне увеличаване  на налягането върху съдовете;

 – Не кръстосвайте краката си продължително време, докато  седите;

 – Когато почивате, си вдигайте краката колкото може по- дълго;

 - Недейте да седите или стоите прав/а за дълъг период от  време. Ако трябва продължително да останете прав/а,  премествайте тежестта от единия на другия крак на няколко  минути. В случай, че се налага да седите по-дълго време се  раздвижвайте и си правете кратки разходки на всеки 30-40  минути;

- Носете специални еластични чорапи и избягвайте твърде тясно облекло, което притиска талията, седалището или краката;

- Препоръчва се да не носите обувки на високи токчета дълго време;

- Намалете солта в храната и се хранете с храни богати на фибри.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари