IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

История на козметичните продукти

13 март 2015 12 45

Тенденциите на миналите години

Клара Боу, Снимка: blog.panache-lingerie.com

Клара Боу, Снимка: blog.panache-lingerie.com

В миналото гримът е бил използван единствено и само от актриси и актьори на сцената.

Сценичното присъствие е било съпровождано с визуално влизане в образ, което е било радост както за окото, така и за всички сетива.

Историята разказва преходът на козметиката от ексклузивно използвано средство до масово производство и разпространението до всяка жена, на което събитие присъстваме и днес.

Изумителното разрастване на грима и техниките на нанасяне стига до такава степен, че дамите са въвели използването му като задължителна ежедневна рутина.

Независимо дали сте от жените, които са твърди привърженички на техниките с различни козметични продукти, или предпочитате да следите процеса отстрани, историята разкрива интересни факти около преобразуването и създаването на мощната индустрия.

Представяме ви всеки един от най-често срещаните продукти и любопитни факти за него през годините.

Лак за нокти

Лакът, който е лансиран за масова употреба, е изобретен през 1920 година чрез използването на нитроцелулоза, която играела ролята на втвърдяващ се филм. Красивият маникюр е бил символ на класа и най-често се е срещал при дами от буржоазията. С минаването на времето, този тип козметични продукти са станали значително по-достъпни. Тенденцията във Франция се е характеризирала с лакиране само на средната част от ноктите, оставяйки горната и долната абсолютно натурални. Хоризонталната черта оптически е разширявала плочката, създавайки илюзията за по-плътен нокът.

Червило

Най-добре бихме обрисували начина, по който се е нанасяло червилото в миналото, с кадри от филма „Мемоарите на една гейша“. Вместо сегашното описване на устните, дълго време жените са използвали цветовете единствено и само върху централните части. Емблематично олицетворение на значително по-малката форма е визията на Клара Боу.

Спирала за мигли

Плътните и дълги мигли са се получавали в миналото с интересна формула – смесица между вазелин и сажди. В по-късната част на 20-те години, иновациите на Maybelline променят драстично света на козметиката. Това дава началото на интереса и създаването на водоустойчиви спирали за мигли, но значително по-късно се въвеждат четките, с които нанасяме продукта днес.

Руж

Благодарение на технологичния напредък, ружът в днешно време е изключително удобен. Това се дължи на иновациите във формата и опаковката, които значително променят козметичната индустрия. Малките и компактни кутийки го правят лесен за пренасяне и в най-официалния вечерен клъч. Жените в миналото са залагали на значително по-различно нанасяне от това, което правим ние. Вместо дългата линия с пухкава четка, оформяща скулите, дамите са залагали на ръчно нанасяне и кръгли форми.

Вежди

В сравнение с днешната любов към плътните и изписани вежди, жените са се водели по съвсем различна, дори контрастна тенденция. През 20-те години, оформянето се е състояло в премахване на по-голямата част от косъмчетата и оставянето на тънка линия. Не е било рядко срещана практика и пълното изскубване и рисуването на тънка линия с молив.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари