IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как влияят замърсяванията на кожата?

21 януари 2016 08 00

Често задавани въпроси и техните отговори

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Замърсяванията от околната среда невинаги са забележими с невъоръжено око, но неблагоприятното влияние, което имат, никак не е за подценяване.

Случва ли ви се да изпълнявате стриктно стъпка по стъпка всяка част от козметичния режим и въпреки това да не получавате желаните резултати?

Това може да се дължи на външните фактори, които със сигурност няма как да контролираме, но има начин поне да направим необходимото, за да се защитим.

Как точно да стане това? Представяме ви най-често задаваните въпроси и връзката между замърсяванията в околната среда и кожата.

Защо всички говорят за замърсяване?

Очевидно никой никога не е смятал, че замърсеният въздух е добър за кожата, но сега знаем точно как действа. Един бърз научен факт – замърсеният въздух е съставен от частички, които полепват по лицето. Някои от тях действат директно върху мастните клетки, а други проникват чрез порите.

Колко зле може да се отрази замърсяването?

Много. Преди всичко, замърсеният въздух атакува бариерата на кожата и първата защитна стена е разрушена. Хидратацията не се задържа и ефектът е изсушаване и грубо на допир лице. Слабата защитна бариера ви прави по-податливи на кожни алергии и може да се окаже, че реагирате негативно на продукти, които сте използвали с години.

Ще се състаря ли преждевременно от замърсяванията?

Опасяваме се, че да. Частиците в замърсения въздух влияят на свободните радикали, които предизвикват преждевременно състаряване. Не е просто до появата на няколко малки бръчици. Има връзка между замърсения въздух и пигментните петна върху челото и скулите.

Не живея в град. Това означава ли, че всичко е наред?

Очевидно е, че колкото повече замърсен въздух поемате, толкова по-големи ще са негативните ефекти от това. Проучвания показват, че 90% от хората, които живеят в застроени зони, дишат замърсявания. Въпреки това, имайте предвид, че цигареният дим също е пълен с вредни частици.

Смог и слънце – големите проблеми

SPF защитният фактор не ви предпазва от замърсяване, но пропускането му от козметичния режим ще направи щетите по-големи. Uv лъчите и въздушните токсини работят като вид лоша комбинация, която създава повече проблеми, отколкото двете неща поединично.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари