IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бадемово масло – полезно ли е за косата

30 април 2024 09 00

Трябва ли да го използвате за кичурите си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако не можете да поддържате косата си да изглежда и да се усеща мека, блестяща и здрава, независимо колко се опитвате, бадемовото масло може да е липсващото звено във вашата рутина. Когато се прилага върху кичурите, които се нуждаят от допълнителна хидратация, този уникален продукт може да осигури широк спектър от ползи благодарение на обширните си хранителни свойства.

От успокояване на проблемите с чувствителния скалп до съживяване на сухи, чупливи кичури и превръщането им в по-силни и бляскави, експертите са съгласни, че бадемовото масло може всичко. Важно е обаче да знаете някои специфични данни, когато включвате тази мощна съставка в рутинната си грижа за коса, защото има някои типове кожа и коса, за които тя не работи.

Същност на бадемовото масло

Бадемовото масло е суперхрана за косата. То е леко, бързо абсорбиращо се и съдържа мощна комбинация от витамини А, Е и D, плюс важни минерали като магнезий и калций, както и омега 6 и 9 мастни киселини, помагайки за осигуряване на дълбоко подхранване и хидратация.

бадемово масло

Снимка: iStock

Експертите казват, че бадемовото масло, подобно на други леки масла от растителни източници, може да помогне за успокояване на сухата и чуплива коса. То има антиоксидантни свойства, за да помогне за намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Когато се използва във формулировки на продукти за грижа за косата и кожата, може също да бъде посочено като масло от сладък бадем на етикета.

Ползи от бадемовото масло за коса

Според трихолози, суперсилите на бадемовото масло включват защита срещу UV увреждане, възстановяване на увредената коса, укротяване на накъдрянето и добавяне на блясък. Въпреки че можете да си приготвите лечение с бадемово масло у дома, експертите посочват, че то е често срещана съставка в различни продукти за коса, включително серуми, масла, маски и измиващи артикули. Именно затова се препоръчва да заложите на вече готовите продукти, защото така ще си спестите време и ще получите същите ефекти.

бадемово масло

Снимка: iStock

Въпреки това, ако все пак искате да изпробвате домашни рецепти, поставете сурови бадеми в кухненски робот или блендер и ги превърнете във фин прах. Така те освобождават естествените си масла, което ще създаде консистенция, подобна на паста, която да нанесете върху косата. Също така, смесването на различни други естествени масла с бадемово може да помогне за увеличаване на ефикасността му. То може да се комбинира с масло от кедрово дърво, за да извлечете максимални ползи и от двете.

Макар сухата, увредена коса да извлича най-много ползи от бадемовото масло, то също може потенциално да помогне за успокояване на чувствителните състояния на скалпа, поради своите хидратиращи и успокояващи свойства.

Как да използвате бадемово масло за косата

По същество експертите казват, че трябва просто да включите бадемовото масло в рутинната си грижа за коса, като използвате всеки продукт, в който го намерите. Тъй като то може да помогне за подхранване и защита, както и за добавяне на мекота и блясък, е ясно защо е предпочитана съставка в козметиката. Когато използвате продукт с чисто бадемово масло, го нанесете директно върху влажна коса или скалп. Това ще му помогне да запечата най-добре влагата.

масло за

Снимка: iStock

Ако насочвате силите си директно към скалпа, бадемовото масло трябва да се използва директно върху проблемните зони. Ако имате пърхот или сърбящ скалп, прилагането на съставката може да помогне за намаляване на възпалението и срещу появата на люспи, както и да успокои сърбежа. Ако целта ви е да третирате и изгладите непокорните, сухи или изтощени краища, нанесете чисто бадемово масло с размер на грахово зърно директно върху краищата на суха коса. Това ще помогне за хидратирането и намаляване на къдренето.

Можете обаче да го използвате и като цялостна хидратация. Като общо лечение на косата, нанесете го върху скалпа си и нежно масажирайте косата си или я срешете от корените до върховете, за да разпределите равномерно маслото.

Кога да избягвате бадемовото масло

Трихолозите обясняват, че не трябва да оставяте продукти с чисто бадемово масло върху косата и скалпа си преди топлинно оформяне, особено ако планирате да използвате продукти с високи температури. Чистото бадемово масло може да бъде проблематично при оформяне, тъй като може да загрее косата и скалпа, потенциално причинявайки увреждане. По-добре го смесете с други съставки, особено такива, които осигуряват термална защита.

кокосово масло

Снимка: iStock

Освен това, ако страдате от някаква алергия към ядки, трябва да избягвате използването на бадемово масло, точно както бихте избягвали други масла на основата на ядки. Също така, за предразположената към акне кожа е добре да избягва прилагането на бадемово масло директно върху скалпа, защото може да блокира порите и да причини пъпки и обриви.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари