IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – маслото от лук е новият любим продукт

1 март 2023 08 30

Ето всичко, което трябва да знаете за него

Снимки: iStock

Снимки: iStock

Всеобщият копнеж за здрава коса е толкова силен, че мнозина ще положат огромни усилия, за да постигнат целта си. Последният пример за това е възходът на домашното масло от лук, което се използва за здрави и красиви кичури.

Да, познахте, тенденцията отново се заражда в TikTok, както всяка една мода в красотата, стила на обличане и маникюрите през последните три години. Приложението бързо набра скорост по време на пандемията и оттогава не слиза от върха. В него се споделят различни забавни и образователни клипове, но също така се създават общности, в които се обсъждат най-новите тенденции в красотата и модата.

Ако прекарвате много време в TikTok, търсейки последните модни течения в грижата за кожата или косата, има голяма вероятност да сте виждали как много хора варят лук и си правят собствено средство за лечение на кичурите. Това повдигна въпроса дали всички останали трябва да отидем до най-близкия магазин и да си вземем няколко глави лук, или този метод е полезен само за някои типове коса?

За да добиете по-добра представа за най-новата тенденция в TikTok, ние отговаряме на няколко важни въпроса.

Какво е масло от лук?

Лученото масло за коса, както е обяснено от д-р Джон Каен, е извлеченият сок от лук, който се прилага върху скалпа и косата. Дерматологът обяснява, че макар продуктът да получава огромна слава чак сега, той е отдавна на хоризонта. По думите му, някои хора го използват като естествено домашно лекарство от дълго време, като има и няколко продукта на пазара, които съдържат масло от лук.

@niasimone39 somehow I made it through without tears #hairgrowthtips #naturalhairtiktok #naturalhairroutine #onionoil #naturalhair ♬ BIZCOCHITO - ROSALÍA

Д-р Каен казва, че повечето хора могат съвсем спокойно да използват маслото върху косата си, няма конкретен тип или дължина, които трябва да го избягват. Вместо това всичко зависи от това как кожата ви може да реагира на лука. Лечението е най-подходящо за тези, които искат да стимулират растежа на косата и да увеличат обема ѝ.

Има ли ползи за косата?

Има някои предварителни проучвания, които показват, че маслото от лук може да помогне при косопад и да подобри здравето на косата и скалпа. Д-р Гаршик обяснява, че лукът е богат на сяра, за която се смята, че поддържа и укрепва косъма, тъй като елементът се съдържа и в кератина на косата. Лукът има и антимикробни и противовъзпалителни ползи, които могат да помогнат за поддържането на здрав скалп.

@eliyahmashiach How To Make Onion Hair Oil For Faster Hair Growth and ST0P HAIR FALL#ONIONOIL#HAIRFALL#HAIRGROWTH#fyp#eliyahmashiach#learnfromeliyahmashiach ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Д-р Каен добавя, че зеленчукът е богат на калий, антиоксиданти и аминокиселини. Но все пак трябва да се направят повече изследвания, за да се каже окончателно дали маслото от лук действително помага за растежа и здравето на косата. Важно е да запомните, че то може да не помогне на всички типове коса и е хубаво да имате реалистични очаквания за лечението. Трябва също така да се консултирате с експерт по косата или дерматолог, преди да опитате маслото.

Може ли да си направите масло от лук у дома?

Оказва се, че видът лук, който използвате, има значение, тъй като има различни предимства. Мариса Гаршик обяснява, че червеният лук има повече антиоксиданти, които помагат за стимулиране на растежа на косата и намаляването на косопада. Белият лук пък има повече сяра, за която е известно, че също помага при растежа на косата, а също така помага при проблеми със скалпа като пърхот.

@glitzsalonbirmigham #hair #hairstyle #birmingham #fy #fyp #viral #trending #trend #foryoupage ♬ Waiting For Heartache - BLVKSHP

Д-р Каен казва, че има различни техники за извличане на сока и може да се използва самостоятелно или в комбинация с масло като кокосово или от семена на жожоба, за да се улесни процесът на нанасяне. Много видеоклипове показват потребители, които нарязват лука и го варят, за да извлекат сока, преди да го нанесат директно върху скалпа. Д-р Гаршик добавя, че сокът от лук и добавеното масло могат да се смесват с други съставки като лимонов сок, за да се премахне миризмата, или пък да добавите алое вера, за да минимизирате дразненето.

Има ли неприятна миризма?

Краткият отговор на този въпрос е Не, или поне не задълго. Маслото няма да накара косата ви да мирише на лук, ако го изплакнете обилно и правилно. Д-р Каен казва, че именно миризмата е причината да препоръчва използването на маслото преди измиване с шампоан. Той добавя, че ако смесите лука с носещо масло, може значително да разредите миризмата.

@yolandabadgyal #hairgrowthtips #organic #hairtips #afro #growth #content #creation #fyp #foryoupage ♬ Calm Down - Rema & Selena Gomez

Д-р Гаршик допълва, че миризмата може да бъде замаскирана с други съставки, включително лимонов сок, но трябва да имате предвид, че той може да изсуши косата и скалпа, така че го използвайте пестеливо.

Масло от розмарин – какви са ползите му за косата?

Грижа за косата – как да накарате кичурите да растат по-бързо

Масло за коса – 6 вида, които да изпробвате

Как да използвате маслото?

Ако решите, че искате да опитате този метод, честотата на лечение зависи изцяло от желаните от вас резултати и типа коса. Най-общо казано, се препоръчва да използвате маслото от лук един или два пъти седмично. Нанесете го за една нощ или няколко часа преди душ, за да стегне, след което измийте с шампоан.

@msnonny Onion hair growth oil #onionhairpackforhairgrowth #onionforhairgrowth #onionjuiceomyhair #onionoil #relaxedhairstruggles #ayurvedatips #relaxedhair ♬ original sound - elyanna

Текстът е с информативен характер. За експертно мнение е препоръчително да потърсите консултация с дерматолог или лекар.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари