IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от чаено дърво – как да го ползвате за косата и скалпа?

19 февруари 2023 10 30

Можете да го добавите към шампоана или балсама

IStockphoto

IStockphoto

Масло от чаено дърво е един от продуктите, който намира все по-широко приложение в грижата за косата. Тази зима, освен хидратиращи и подхранващи косъма продукти, предпазващи от студа, може да използвате и него, за да имате по-здрава и хубава грива.

Рициновото и маслото от розмарин са широко препоръчвани от много звезди и инфлуенсъри за по-плътни и лъскави кичури. Ала маслото от чаено дърво сякаш се подценява. Но ако го добавите към рутината си, няма да сгрешите, защото има безброй ползи за косата и скалпа.

Какво е масло от чаено дърво?

По-непопулярното му име е масло от мелалеука. То е етерично, получено от листата на дървото Melaleuca alternifolia. Среща се най-вече в Югоизточна Австралия. Използва се от векове за подпомагане на заздравяването на рани, при акне, гъбични инфекции, сух скалп и много други проблеми, с които се сблъскваме всички ние. „Маслото от чаено дърво притежава силни антимикробни и противовъзпалителни свойства“, обяснява д-р Рейчъл Уестбей. Специалистката разкрива, че днес то се среща най-вече в чистата си форма, като влиза в състава на доста продукти за грижа за кожата, косата. Среща се и по етикетите на някои видове козметика.

масло от

IStock

Какви са ползите от маслото от чаено дърво за вашите коса и скалп?

Борба с пърхота и псориазиса

Ползвайте масло от чаено дърво, което има противогъбични свойства, които да попречат на производството на дрожди (Malassezia furfur), които причиняват пърхот. Тъй като то е противовъзпалително, може да помогне за облекчаване на зачервяване, сърбеж и болка по кожата на главата – Все странични ефекти на пърхот и други възпалителни кожни състояния като псориазис.

Предотвратява косопад и стимулира растежа

Чрез намаляване на възпалението на скалпа, често срещана причина за косопад, маслото от чаено дърво ограничава значително падането на косата. Същевременно може да насърчи растежа на нова. Едно проучване установява, че използването на комбинация от масло от чаено дърво, миноксидил (съставка за лечение на косопад) и противовъзпалителното лекарство Диклофенак може да бъде дори по-ефективно за стимулиране на растежа на косата, отколкото използването на миноксидил самостоятелно.

Маслото има мощна антиоксидантна активност, разкрива още д-р Уестбей. То може да предотврати оксидативния стрес в скалпа, който може да увреди космения фоликул и в крайна сметка да доведе до загуба на коса.

косопад istock

IStock

Според трихолога Шаб Каспара, ако искате да премахнете натрупани стилизиращи продукти или други замърсявания по скалпа, можете също да ползвате масло от чаено дърво. „Това може да предотврати нездравословното състояние и да гарантира, че имате основа за нови и по-хубави кичури“, казва тя.

Масло от чаено дърво при бактерии по скалпа

Този етеричен продукт има антибактериални свойства, така че може да предпази скалпа от вредни бактерии, отговорни за болезнени кожни инфекции като импетиго и фоликулит. Освен това, съставката се бори успешно с определени бактериални щамове, за които ограничени изследвания показват, че могат да допринесат за пърхот.

Регулира производството на естествени масла

Ефективността на маслото от чаено дърво в борбата с дрождите означава, че то може да помогне за регулиране на прекомерното омазняване, което е друго негово важно предимство.

масло от

IStock

Масло от чаено дърво – има ли странични ефекти за косата и скалпа?

„Маслото обикновено е безопасно за всички типове и текстури на косата, но крие някои рискове за тези с чувствителна кожа, екзема и розацея“, казва д-р Ифе Родни. Дразнене на кожата, скалпа или алергични реакции в някои случаи, са най-честите проблеми, които чистото масло от чаено дърво може да причини. Ето защо дерматологът съветва да го тестваме предварително с пластир. Например нанесете малко върху вътрешната част на ръката и да изчакате два до три дни, за да видите дали ще има странична реакция. Ако не се появи дразнене през този период от време, няма пречки да третирате скалпа си с етеричното масло.

„Чаеното дърво е част от същото семейство растения – Myrtacea, към което спадат карамфил, бахар, гуава и мирта. Така че, ако сте алергични към някое от тях, вероятно не би ви понесло добре и маслото от чаено дърво. Затова трябва да го избягвате“, обяснява д-р Родни.

Ако имате някакъв обрив или отворена рана на скалпа, също трябва да се въздържате от употребата на продукта, добавя трихологът. Причината е, че маслото може да влоши още повече тези състояния.

Масло от чаено дърво – ключът в борбата срещу акне

Суха коса и скалп – грижата не бива да се подценява

Масло за коса – 6 вида, които да изпробвате

маска за

IStock

Какъв е най-добрият начин за прилагане на масло от чаено дърво?

За да действа по-бързо и ефикасно, най-добре е директно да го нанасяте върху скалпа. В идеалния случай след шампоан. Това смята д-р Родни. Прилагането му върху косата може да я омазни допълнително и да я направи да изглежда ужасна, ако гривата ви е естествено права или тънка, предупреждава дерматологът.

Чистото масло от чаено дърво често е силно концентрирано. Затова е препоръчително да го разредите с базово, преди да го използвате. За целта може да ползвате бадемово, кокосово масло или масло от жожоба. Друг вариант е да добавите до 2-3 капки към шампоан или балсам по ваш избор. Но за това е по-добре да се консултирате с ароматерапевт, разбиращ от това.

Д-р Родни съветва да използвате не повече от 5 до 10 капки масло от чаено дърво за вашата козметика или продукти за измиване и овлажняване на косата. Ако количеството му е твърде много, може да причини лющене.

Избягвайте да добавяте масло от чаено дърво направо в опаковката на вашия шампоан. Просто пробвайте веднъж да ги смесите в отделен съд, защото може да усетите дразнене. Ако шампоанът вече съдържа активна съставка за намаляване на пърхота, добавяне на въпросното етерично масло към него може да повиши чувствителността.

Като алтернатива можете да поставите няколко капки масло от чаено дърво в любимата си дълбоко подхранваща маска за коса. Така ще насърчите ексфолирането на скалпа и повишаването на хидратацията на кожата на главата. „За щастие, няма известни съставки, които пречат на маслото от чаено дърво, което ви позволява да бъдете доста гъвкави с него“, казва д-р Уестбей.

Масло от розмарин – какви са ползите му за косата?

Ако се притеснявате със смесването, просто се ориентирайте към продукти за коса с формула, съдържаща масло от чаено дърво.

масло, маска,

IStock

Колко често трябва да използвате масло от чаено дърво за косата си?

Когато се прилага с масло носител като лечение без отмиване, маслото от чаено дърво трябва да се използва върху скалпа не повече от три пъти седмично. Шампоани и балсами с масло от чаено дърво могат да влизат в употреба ежедневно или според обичайния ви график за измиване.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари