IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маска за коса с кокосово масло – кога е най-подходяща?

13 декември 2020 16 30

Ето няколко нейни предимства и рецепти, които да опитате

IStockphoto

Кокосовото масло е една от най-популярните суперхрани през последните месеци. То съдържа вещества, които подобряват мозъчната функция, намаляват лошия холестерол и пречистват тялото от токсини. Освен това е известно с естествените си овлажняващи и пречистващи кожата свойства. Много жени го използват за почистване на грим или намаляване на възпалението и омекотяване на устните, но то е и ефикасно средство в грижата за косата.

Поради уникалната му формула, кокосовото масло често е съставна част от много маски за коса, защото я подхранва и подобрява състоянието на скалпа.

Как влияе кокосовото масло на косата?

С течение на времето косата се изтощава и поврежда. Заради прекаленото ѝ стилизиране, замърсяванията от околната среда или по-честото използване на сешоар и преси за изправяне или къдрици, косъмът изтънява, накъсва се и губи своя блясък. Именно тогава идва на помощ маската с кокосово масло.

Според изследвания, цитирани от HealthLine, в косъма има три слоя протеин, които намаляват заради сушенето, стилизирането, боядисването и дърпането на косата с уреди и четки. Данните сочат, че мазането на косата с кокосово масло преди и след измиване, е ефикасно за повишаване на протеините, които правят косъма по-здрав и гладък.

кокосово масло,

IStock

Кокосовото масло е с такава консистенция, че нанесено върху косата, то лесно прониква в дълбочина, овлажнява и задържа влагата за по-дълго. Ето защо се препоръчва при прекалено суха и изтощена коса.

За кой тип коса е най-подходящо кокосовото масло и в кои случаи помага?

Ако имате суха, по-начупена или къдрава коса, склонна към цъфтене, то маската с кокосово масло е подходяща за вас. В случай, че тя се омазнява по-лесно, но пък имате зачервяване и сърбеж по скалпа, може също да си направите такава, но най-много 1-2 пъти месечно.

Освен за подхранване и овлажняване на косата и скалпа, кокосовото масло се препоръчва за облекчаване на екзема, за намаляване на пърхота или премахване на замърсяванията по кожата на главата, виновни за пъпки и възпаления. По данни на Helathline, то е полезно и при косопад.

маска за

IStock

Маска за коса с кокосово масло – как да я приготвите?

Най-обикновената е само с масло, което се продава във всеки един магазин. Добре е то да е органично, нерафинирано. Обикновено едно средно бурканче струва 6-7 лв. Взимате 2 супени лъжици и ги поставяте в чаша за кафе, която загрявате леко в микровълнова.

Може да измиете косата си и да я изсушите леко със сешоар, след което да намажете с маслото в корените или най-сухите кичури. След това разрешете с гребен. След около час измийте с хладка вода и подсушете със суха кърпа.

В случай, че имате прекалено изтощена и лишена от влага коса, си легнете така, като увиете главата с кърпа и се измиете чак на сутринта.

Кои са най-често използваните маски за коса с тази съставка?

1. С кокосово масло и мед

Състав:

- 1 супена лъжица пчелен мед;
- 1 супена лъжица кокосово масло.

Смесвате двете съставки и загрявате леко на слаб огън или микровълнова. След като сместа се охлади, с помощта на пръскалка намокрете леко косата с хладка вода. След това обилно нанесете от корените към краищата.

Маската трябва да престои около 40 минути, след което да се изплакне с хладка вода. Може да се ползва шампоан.

кокосово масло

IStock

2. С кокосово масло и яйце

Състав:

- 2 супени лъжици разтопено кокосово масло;
- 1 яйце.

В съд чуквате яйцето и го разбивате добре с вилица. След това прибавяте кокосовото масло. След като се получи хомогенна смес, намазвате косата, която предварително сте намокрили леко.

Оставете маската да престои от 15 до 20 минути, след това измийте с шампоан и изплакнете с вода.

За предпочитане е след като си направите маска с кокосово масло, да ползвате сешоар на по-ниска температура или да оставите косъма да изсъхне сам.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари