IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съставки, които НЕ трябва да използвате в грижата за кожата у дома

3 септември 2020 14 30

И една, която наистина действа

Снимка: Pexels

Тази година трябваше да се научим да бъдем иновативни във всяка една сфера. Наложи ни се да превърнем дома си в офис, да започнем да се подстригваме сами или пък да се доверим на себе си за най-добрия маникюр. Пандемията от коронавирус ни затвори по домовете за няколко месеца, прекъсна работата на почти всички търговски обекти и създаде една нова реалност.

Постепенно обаче хората започнаха да харесват леченията и разкрасителните процедури у дома. Не само защото предните няколко месеца бяха добра тренировка, а и защото спестяват време и пари. Освен това, на кого имате повече доверие от вас самите? Научихме се как да си правим домашни маски за лице, ексфолианти и най-красивите маникюри за тази година. 

грижа за

Снимка: iStock

Хубавото на всичко това е, че някои от съставките се намират в кухнята ни, а ние дори не подозираме за тяхното приложение. Въпреки това, не всеки продукт е безопасен за кожата ви, само защото е нещо, към което посягате всеки ден. Това, което трябва да търсите, е съставка, кяото е преминала рецензирано проучване.

Това е най-добрият начин да се гарантира, че продуктът няма да причини никакви нежалани реакции при контакт с кожата ви. "Когато хората използват съставки или продукти, без да разбират напълно как работят, те рискуват да подразнят или да увредят кожата си", казва дерматологът д-р Ани Гонзалес пред Insider. 

Ето какво никога не трябва да използвате у дома

Изопропилов алкохол като тонер

Хората с мазна кожа винаги се опитват да използват по-силни продукти, за да почистат излишните бактерии, които могат да причинят появата на акне. Някои се насочват към изопропиловия алкохол като опция за употреба у дома, защото е евтин и лесно достъпен. Известно е още, че той убива бактериите по ръцете и други повърхности.

Тонерът е течност, подобна на вода, с която може да измиете кожата си, за да премахнете натрупаната мръсотия и да се хидратирате. Някои продукти съдържат алкохол, но дерматолозите казват, че той може да навреди на кожата, да предизвика свръхпроизводство на мазнини и да доведе до появата на пъпки.

Ето защо д-р Гонзалес предупреждава за употребата на изопропилов алкохол като заместител на тонера. "Продължителното излагане на изопропилов алкохол лишава лицето от естествената му защитна бариера и дразни кожата", казва тя.

Лимонената киселина може да изгори кожата ви

Лимонената киселина е съставка в много обичани продукти за грижа за кожата, включително химически ексфолианти, които изравняват текстурата. Химикалът се намира естествено и в лимоновия сок и сока от лайм, които много хора държат в кухнята си. 

Използването на лимонена киселина директно от източника обаче може да бъде доста опасно. Според д-р Гонзалес, пресният сок от лимон и лайм, който не е обработен за използване върху кожата, може да премахне тена ви и дори да доведе до химически изгаряния, ако сте изложени на слънце. 

алое, лимон,

Снимка: Pixabay

"Поради високата си киселинност, лимонената киселина нарушава естествените нива на pH на кожата и води до дразнене и хиперпигментация", казва тя пред Insider. Продуктите за грижа за кожата, които съдържат тази съставка обаче са безопасни за употреба. Например, химическите ексфолианти, които помагат за премахването на мъртви кожни клетки от повърхността на кожата, могат да съдържат лимонена киселина.

Хората с чувствителна кожата обаче трябва да бъдат внимателни при използването на какъвто и да е вид лимонена киселина, тъй като това може да доведе до дразнене. 

Пастата за зъби може да увеличи зачервяването

Пастата за зъби отдавна се смята за домашно лечение на акен, но д-р Гонзалес казва, че не си струва да дразните кожата допълнително. "Тя е направена за борба с микробите и бактериите, живеещи в устата ви, а не върху кожата", споделя експерът. Добавя, че продуктът може да изсуши кожата, да предизвика зачервяване и дори пилинг.

Причината за тези странични ефкети е съдържанието на сода за хляб и водороден пероксид - две изсушаващи съставки. 

Солта и захарта могат да разкъсат кожата

Купените от магазина ексфолианти за тяло често съдържат сол или захар, така може да ви изглежда безобидно да използвате тези съставки и у дома. Гонзалес обаче предупреждава да не го правите, тъй като кристализираните вещества могат да нарушат целостта на кожата и да предизвикат инфекции.

захар Pixabay

Снимка: Pixabay

Вместо това потърсете химически ексфолиант, за да избегнете този проблем или използвайте по-нежен начин за ексфолиране. Може да пробвате да почистите кожата си със сапун и гъба за баня. 

Етеричните масла дразнят чувствителната кожа

Етеричните масла - течни съединения, получени от растения като лавандула и евкалипт, са популярен начин за добавяне на аромат към търговските и домашните продукти за грижа за кожата. Някои от тези продукти дори имат антиоксиданти като кофеин и мента, които могат да намалят подпухналостта и да убият бактериите, причиняващи акне.

Въпреки тези предимства обаче етеричните масла могат да доведат до изгаряния по кожата и алергични реакции поради мощния им характер. Тъй като потенциалните негативни ефекти надвишават положиелните, по-добре е да забравите за тези продукти. 

Това, което наистина работи

Единственото домашно лекарство, което дерматолозите препоръчват да използвате, са торбичките за зелен чай. Те могат да намалят подпухналостта и тъмните кръгове под очите. "Винаги, когато лицето ми се нуждае от освежаване и нямам очен крем, слагам две торбички за чай в хладилника за 20 минути и след това ги поставям върху затворените си очи за около 15 минути", казва Гонзалес пред Insider.

зелен чай,

Снимка: Pixabay

Кофеинът в чая кара кръвоносните съдове под очите да се свиват, което от своя страна намалява подпухналостта. Танините - другото съединение в чай, стяга кожата. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари