IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 ексфолианта за тяло, които да си направите у дома

6 юни 2020 15 00

Не е нужно да харчите пари по магазините

Снимка: iStock

Колкото и да харесваме разходките из козметичните магазини, често си тръгваме от тях с празни портмонета. Винаги се случва така – влизаме само за едно нещо, но излизаме с пълни торби и дори не знаем какво сме взели и дали въобще имаме нужда от него. Пандемията и социалната изолация сериозно удари по джоба голяма част от населението и сега е време да намалим малко разходите си.

Едно от нещата, от които може да се откажем, са някои козметични продукти. Освен че се научихме как да спазваме строга лична хигиена и да носим маски, времето у дома ни показа, че можем да бъдем и креативни относно направата на някои формули за тяло, лице и коса. Трябваше сами да извършваме разкрасителните си процедури, тъй като голяма част от салоните бяха затворени.

ексфолиант istock

Снимка: iStock

Разбрахме как да си правим маска и ексфолиант за лице, но сега е време да се погрижим и за останалата част от тялото си. „Не е нужно да харчите пари за пакетирани продукти, когато може да си направите нещо у дома“, казва дерматологът д-р Шамбан. Той допълва, че най-доброто нещо на домашните неща е, че можете да слагате каквото си искате в тях и много добре знаете откъде произлизат съставките ви.

Ето няколко лесни ексфолианта за тяло, които да си направите у дома.

1. Успокояващ

„Овесът е естествено успокояващ и богат на полизахариди, които се свързват с водата в кожата и образуват кожна бариера“, казва диетологът Анна Мициос. Тя допълва. че обича да използва зехтин върху тялото си, защото е богат на антиоксиданти и е много подхранващ. 

► Смесете 85 грама овес, 110 грама кафява захар, 170 грама зехтин и осем капки от любимото ви етерично масло. Може да добавите и грейпфрут, за да подобрите циркулацията. 

►  Вземете малко количество с вас в банята. След като сте се изкъпали, когато кожата ви е все още влажна, нанесете от маслото. 

►  Изплакнете, като оставите малка част от маслото да остане по кожата ви. Съхранявайте останалия ексфолиант в хладилника. Трябва да издържи до 5 дни.

2. За чувствителна кожа

Дерматологът на звездите Гавин Валентин, който се грижи за Ким Кардашян и Джулиан Мур, разкрива рецептата, с която обича да глези клиентите си. Тя съдържа морска сол, кафява захар и една специална съставка. „В този микс обичам да добавям и мед“, казва той пред „Marie Claire“. Според него, медът е един от естествените лечители и е много ефективен при проблемна кожа. 

ексфолиант istock

Снимка: iStock

Той е известен и с това, че помага за възстановяването на кожната тъкан, предотвратява увреждането от UV лъчите и атакува запушените пори.

►  Комбинирайте 110 грама кафява захар, 70 грама сол и 120 милилитра от любимото ви етерично масло. Към тях добавете две супени лъжици мед. 

► Разбъркайте внимателно, като може да добавите захар, сол или масло, ако консистенцията не ви се вижда добра.

► След като сте готови, нанесете ексфолианта равномерно върху навлажнена кожа. Четкайте отдолу нагоре, за да увеличите циркулацията на кръвта и микроциркулацията.

3. Подхранващ

„Когато се използва правилно, кафето има много ползи за кожата, тъй като е с високо съдържание на антиоксиданти“, казва Реган Шнайдер. Той допълва, че тези антиоксиданти помагат за предпазването на кожата от свободните радикали, увеличават потока на кръв и се борят срещу ефектите на стареенето. 

►  В купа сложете 120 милилитра зехтин и към него добавете една супена лъжица смляно кафе. Разбъркайте добре. След това прибавете 60 милилитра течен сапун за ръце и отново разбъркайте. Следват 1-2 капки от етерично масло по ваш избор.

►  Втрийте нежно в кожата, изплакнете с топла вода и се насладете на ефекта.

4. За бляскава кожа

Това е чудесно средство да намалите възпалението и да поддържате кожата си хидратирана. Този нежен ексфолиант може да бъде използван и като маска за лице, като трябва да го оставите 15 минути, за да подейства.

ексфолиант istock

Снимка: iStock

►  Смесете три супени лъжици овесени ядки с две супени лъжици кисело мляко и една супена лъжица мед. 

►  Нанесете върху кожата с кръгови движения в продължение на две минути. Оставете ексфолианта да подейства за 15 минути, след което внимателно го премахнете с мека кърпа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари