IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хубава кожа у дома! 5 маски за лице, които да си направите сами

16 април 2020 12 30

Със сигурност повечето продукти вече ги имате в кухнята

Снимка: Pexels

Ако и вие, както голяма част от световното население, сте #ОтговорниВкъщи, има голяма вероятност да ограничавате грижата за себе си. Козметичните салони не са най-доброто място в момента и затова всеки трябва да помисли как да се справя с проблемна кожа у дома. И докато преди можеше да си вземем продукти за направата на маска за лице, сега приоритетите ни са съвсем други и се запасяваме с неща от първа необходимост.

Това обаче не означава, че те не могат да ви помогнат в грижата за по-хубава кожа. Има няколко лесни рецепти за маска за лице, които включват продукти, намиращи се във всяка кухня. Процесът по създаване дори е забавен, а и има доста здравословни ефекти.

маска за

Снимка: iStock

„Знаете точно какви продукти са включени в маската и не се притеснявате какво слагате върху лицето си“, казва дерматологът Дхавал Бханусали. Той добавя, че по този начин може да намалите и разходите си, защото повечето неща вече ги имате. Експертите обаче съветват да избягвате цитруси и сода за хляб, защото те могат да предизвикат възпаление, дразнене и дори изгаряне на кожата.

Но добрата новина е, че има много лесни рецепти за маски за лице, които са здравословни и напълно възможни в домашни условия.

1. Маска от алое и розмарин

Съставки:

4 супени лъжици от пресован сок алое вера

1 капка масло от розмарин

1 капка рициново масло

Как се прави:

Блендирайте всички съставки до получаване на хомогенна смес. След това я поставете върху лицето си за 10 минути и изплакнете.

Как помага:

Освен че има хубав аромат, тази маска ще хидратира кожата ви и ще подобри еластичността ѝ. Експерти казват, че тя е подходяща за използване и за коса, защото благоприятства растежа на косъма.

2. Маска от арганово масло

Съставки:

1 супена лъжица витамин Е

25 грама масло от авокадо

Половин авокадо

1 капка арганово масло

Как се прави:

Блендирайте всички съставки до получаването на пастоподобна смес. Оставете я върху лицето си докато изсъхне напълно и след това я премахнете с кърпа, напоена с топла вода. Ако усещате сухота след това, може да нанесете ежедневните си кремове.

Как помага:

Витаминът в тази формула има антивъзпалителни действия върху лицето. Авокадото и маслото от авокадо помагат на кожата да възстанови естествената си бариера и да задържа повече вода за хидратация.

3. Маска от мед и авокадо

Съставки:

2 супени лъжици мед

2 супени лъжици авокадо

1 супена лъжица олио

1 манго

Как се прави:

Намачкайте всички продукти в купа до получаването на пюре. След това нанесете маската и я оставете да подейства за 15 минути. Изчистете лицето си с топла кърпа.

Как помага:

„Медът ще хидратира кожата, но няма да я омазни“, казват експерти. Авокадото пък е заредено с омега-3 мастни киселини и витамин B, които са полезни за лимфната система и възстановяването на липидната преграда на кожата. От своя страна, мангото е богато на витамин C и служи за освежаване на лицето. Олиото спомага за по-мека кожа и намалява възпалението.

4. Маска от кафе и куркума

Съставки:

1 супена лъжица разтворимо или смляно кафе

1 супена лъжица куркума на прах

1 супена лъжица кисело мляко

Как се прави:

Смесете всички съставки и нанесете върху лицето си като обръщате специално внимание на зоните под очите. Оставете маската да подейства за 20 минути, след което я отстранете с топла и влажна кърпа.

Как помага:

Кафето е пълно с кофеин и антиоксиданти, които намаляват възпалението и подпухналостта. Антиоксидантите пък придават на кожата блясък, а куркумата е богата на витамин C. Що се отнася до киселото мляко, то съдържа млечна киселина, която изглажда кожата.

5. Маска от картоф и краставица

Съставки:

1 настърган картоф

1 настъргана краставица

Няколко капки розова вода

1/4 супена лъжица куркума

Как се прави:

Блендирайте съставките и оставете маската да подейства за 10 минути. След това изплакнете обилно и използвайте кърпа, за да изчистите остатъците от лицето си.

Как помага:

Картофът и куркумата имат противовъзпалителни действия, а краставицата тонизира и хидратира кожата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари