IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маска за лице – какво става, когато я оставите за по-дълго?

1 февруари 2020 18 00

Не подценявайте описанието на етикета

Pixabay

Маските за лице са важна част от грижата за кожата на много жени. Наред с почистването на лицето, което е ежедневно, те може да се използват поне два пъти в седмицата. Предлагат се в най-различни варианти – според типа кожа или проблемите по нея.

Съставките в маските за лице правят чудеса с кожата. При някои ефектът е видим още от първия път, докато при други трябва да минат поне няколко. Те хидратират, овлажняват, подхранват, почистват кожата в дълбочина и много важно – имат лифтинг ефект.

Колко най-много може да държите една маска върху лицето си?

Замисляли ли сте се върху този въпрос? Обикновено всяка маска върви с описание на гърба, в което ще откриете подробна информация не само за състава й, но и за това колко време трябва да я оставите да действа. Внимателно запомнете колко минути пише на етикета и следвайте инструкциите стъпка по стъпка. В противен случай продуктът може да навреди на здравината на вашата кожа.

маска за

Pixabay

Маските от типа „втора кожа“, някои от които са с текстил и се поставят върху лицето, имат овлажняващи свойства, но ако ги оставите по-дълго, ще раздразните кожата. Освен това вместо да се абсорбират от кожата, голяма част от витамините, минералите и другите полезни вещества от маската ще се върнат отново в текстила. Ето защо препоръчително е да я държите между 20 и 30 минути, но не повече.

Разбира се, времето за действие на маските зависи от техните съставки, както и за каква кожа са предназначени. Ако маската е за хидратиране, а вашето лице е доста сухо и грубо, 20 минути са достатъчни, за да може то да стане по-влажно и меко.

Може ли да се спи с маска за лице?

маска за

IStockphoto

Има някои домашни маски, които може да бъдат оставени за по-дълго време от 30 минути, но по-добре не си лягайте да спите с тях. Например много жени поставят мед или кисело мляко върху кожата, за да я омекотят и почистят от бактерии, но дори и тези натурални средства не могат да стоят твърде много.

Каквато и да е маска, след като засъхне, трудно ще се отмие или отлепи. А ако сте избрали черна или златна за премахване на замърсяванията и черните точки, ще трябва да вземете по-сериозни мерки за премахването им, в случай, че прекалите със стоенето. Така ще раздразните и зачервите кожата докато отлепите всичко.

маска за

Pixabay

Съветите на специалистите

Консултантите по козметика в магазините невинаги могат да ви обърнат внимание, но и без тяхна помощ трябва да сте наясно, че преди да отворите опаковката на маската, я потупайте леко с пръсти, за да може съставките да се разнесат добре по цялата ѝ повърхност.

Винаги почиствайте и подсушавайте лицето с памучна кърпа, след което си правете маска. При някои трябва да изчакате да засъхнат добре, преди да отлепите. За целта трябва да нанасяте сместа равномерно. Ако на места има по-дебели участъци, те по-трудно ще изсъхнат и рискувате да останат по-лепкави.

Винаги избягвайте контакта на маската с очите, а при някои и с устните.

Ако маската налага изплакване, не ползвайте прекалено топла вода, за да не изсушите кожата. Най-добре да е хладка.

Не прекалявайте с използването на маски. Те трябва да бъдат част от рутинната ви грижа за седмицата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари