Наясно сте, че готвенето с правилната мазнина е много важно, за да се храните здравословно и да сте във форма. То е ключово и ако искате да отслабнете, трябва да подберете правилния продукт в кухнята.
Сред най-често употребяваните и спрягани за здравословни в кухнята мазнини са кокосовото масло и зехтинът. Ако трябва да избирате, към кое е по-добре да се ориентирате:
Стойности на супена лъжица кокосово масло
Калории: 120
Мазнини: 14 грама
Наситени мастни киселини: 13 грама
Мононенаситени мастни киселини: 1 грам
Полиненаситени мастни киселини: 0
Холестерол: 0
Стойности на супена лъжица зехтин върджин
Калории: 120
Обща мазнина: 14 грама
Наситени мастни киселини: 2 грама
Мононенаситени мастни киселини: 10 грама
Полиненаситени мастни киселини: 1,5 грама
Холестерол: 0
Ползи от кокосовото масло
Наситени мазнини: Кокосовото масло съдържа предимно наситени мазнини под формата на молекули, наречени триглицериди със средна верига (MCT). Наситените мазнини са се сдобили с лоша репутация и са били свързани със сърдечни заболявания. Но проучванията сочат, че наситените мазнини в кокосовото масло всъщност помагат за повишаване на добрия холестерол (HDL).
Точка на кипене: Точката на кипене на кокосовото масло е сравнително по-висока в сравнение с тази на зехтина. Можете да загреете кокосово масло до 175 градуса по Целзий, което го прави предпочитан избор за готвене при умерено високи температури.
Антиоксиданти: Кокосовото масло съдържа някои антиоксиданти, но те не са толкова ефективни, колкото тези в зехтина.
Ползи от зехтина
Мононаситени мазнини: Зехтинът съдържа мононаситени и полиненаситени мазнини, които са с доказани ползи за сърцето. Мононенаситените мазнини, присъстващи в зехтина, също могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол LDL.
Точка на кипене: Точката на кипене на зехтина е около 140 градуса по Целзий и не трябва да се нагрява до високи температури.
Антиоксиданти: Зехтинът е богат източник на антиоксиданти. Той е пълен с бионалични фенолни съединения, които намаляват окислителното увреждане на ДНК, високото кръвно налягане и холестерола.
Кой от двата продукта е по-здравословен?
Според повечето изследвания зехтинът е по-здравословен от кокосовото масло/олио. От една страна той е част от средиземноморската диета, която е считана за един от най-полезните режими за хранене, тъй като понижава риска от сърдечни заболявания, рак, диабет и повлиява благоприятно загубата на тегло, от друга – съдържа повече мононаситени и полинаситени мазнини в сравнение с кокосовия продукт.
На практика и двата са полезни и можете да ги ползвате съобразно ястието, което готвите.














Централна емисия
"Левски": Лъжа е, че Пеевски е наредил да станем шампиони
Трус след трус в политиката: Накъде върви държавата и кой държи кормилото
Метеорният поток Геминиди ще достигне своя връх в нощта на 14 декември
Единствена по рода си: В Индонезия се роди бебе от вида гигантска панда
Учените са изумени: Кометата 3I/ATLAS носи ключова за живота молекула
Компактна и ярка: Hubble снима блестяща синя галактика
Треньорът на съперник на Атлетико Мадрид се преклони пред Чоло Симеоне
Ас на Фламенго смени миска със секси гримьорка + СНИМКИ
Радост за Левски: Славия сложи прът в колелото и на Лудогорец, разградчани с нова голяма издънка
Лудогорец – Славия 1:1
Поверия за ангелската дата 12/12
5 хитри трика, за да ухае домът на Коледа
От България до Южна Корея – истински истории от една българка в Далечния изток
Кога кашлицата трябва да ни притеснява?
Холтерите като устройства за дистанционен мониторинг
Хранителен режим при атеросклероза
Как влияе на психиката работата от вкъщи?
Инсулинова резистентност и метаболитен синдром – как са свързани?
Остави коментар