Наясно сте, че готвенето с правилната мазнина е много важно, за да се храните здравословно и да сте във форма. То е ключово и ако искате да отслабнете, трябва да подберете правилния продукт в кухнята.
Сред най-често употребяваните и спрягани за здравословни в кухнята мазнини са кокосовото масло и зехтинът. Ако трябва да избирате, към кое е по-добре да се ориентирате:
Стойности на супена лъжица кокосово масло
Калории: 120
Мазнини: 14 грама
Наситени мастни киселини: 13 грама
Мононенаситени мастни киселини: 1 грам
Полиненаситени мастни киселини: 0
Холестерол: 0
Стойности на супена лъжица зехтин върджин
Калории: 120
Обща мазнина: 14 грама
Наситени мастни киселини: 2 грама
Мононенаситени мастни киселини: 10 грама
Полиненаситени мастни киселини: 1,5 грама
Холестерол: 0
Ползи от кокосовото масло
Наситени мазнини: Кокосовото масло съдържа предимно наситени мазнини под формата на молекули, наречени триглицериди със средна верига (MCT). Наситените мазнини са се сдобили с лоша репутация и са били свързани със сърдечни заболявания. Но проучванията сочат, че наситените мазнини в кокосовото масло всъщност помагат за повишаване на добрия холестерол (HDL).
Точка на кипене: Точката на кипене на кокосовото масло е сравнително по-висока в сравнение с тази на зехтина. Можете да загреете кокосово масло до 175 градуса по Целзий, което го прави предпочитан избор за готвене при умерено високи температури.
Антиоксиданти: Кокосовото масло съдържа някои антиоксиданти, но те не са толкова ефективни, колкото тези в зехтина.
Ползи от зехтина
Мононаситени мазнини: Зехтинът съдържа мононаситени и полиненаситени мазнини, които са с доказани ползи за сърцето. Мононенаситените мазнини, присъстващи в зехтина, също могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол LDL.
Точка на кипене: Точката на кипене на зехтина е около 140 градуса по Целзий и не трябва да се нагрява до високи температури.
Антиоксиданти: Зехтинът е богат източник на антиоксиданти. Той е пълен с бионалични фенолни съединения, които намаляват окислителното увреждане на ДНК, високото кръвно налягане и холестерола.
Кой от двата продукта е по-здравословен?
Според повечето изследвания зехтинът е по-здравословен от кокосовото масло/олио. От една страна той е част от средиземноморската диета, която е считана за един от най-полезните режими за хранене, тъй като понижава риска от сърдечни заболявания, рак, диабет и повлиява благоприятно загубата на тегло, от друга – съдържа повече мононаситени и полинаситени мазнини в сравнение с кокосовия продукт.
На практика и двата са полезни и можете да ги ползвате съобразно ястието, което готвите.














10 години Bloomberg TV Bulgaria: Медиен оазис и партньор на бизнеса
Наско Сираков обяви бъдещето на "Левски" – Sport Republic пак поиска "сините"
Самолетна катастрофа с жертви във Венецуела (+ВИДЕО)
Най-голямата пречка пред AI в бизнеса е човешкият интелект
Земята е заплашена от нов вид опустошително земетресение
НАСА потвърждава: Земята има нова „луна“, която ще ни следва до 2083 г.
„Живи“ компютри: Свързват мини човешки мозъци с чипове
В Сибир е открита загадъчна 4000-годишна керамика от неизвестна култура
Сираков призна: Има интерес, но не и оферти за Левски
Стига оправдания! Футболистите на ЦСКА не стават!
Изгонена от Левски: Хубавата Ели каза цялата истина + ВИДЕО и СНИМКИ
Вирц се събуди и обеща да покаже защо струва 116 млн. лири
Есенен интериор: Как да освежите дома си още сега
Таро карти за ноември за всяка зодия
Родителите, които отглеждат психически силни деца, никога не правят тези 5 неща
Диетичен сандвич с риба тон без хляб
Детокс и уелнес почивка в Турция: здравословно презареждане в Бодрум
Защо трябва да следим кръвното налягане през бременността?
Затлъстяването – хронична болест, която изисква системна грижа и индивидуален подход
Защо сънят по време на боледуване е важен?
Остави коментар