Всеки ден си взимаме душ, но колко от нас се замислят дали нещо би могло да се обърка? А всъщност това лесно може да се случи. Ето какви грешки можем да допуснем, когато сме под душа.

1. Горещият душ

Горещата вода е изкушаваща, тъй като релаксира мускулите, а в по-студените дни загрява тялото. Тя обаче премахва естествени мазнини от кожата, което я изсушава и води до дразнене и сърбеж. Препоръчително е водата, с която се къпем, да бъде топла, но не и гореща.

2. Стоим под душа прекалено дълго

Отпускащо е да стоим под топлата вода половин час или повече, но тази практика също е вредна за естествените мазнини в кожата, които помагат за задържане на влагата в нея и по този начин я хидратират. Препоръчително е да не прекарваме повече от 10 минути под душа.

3. Обичаме ароматните сапуни

При тези сапуни проблемът е, че съдържат съставки, които също са вредни за естествения метод за хидратиране. Понякога резултатът може да бъде и прекомерно изсушаване и лющене на кожата.

Затова трябва да се избягва употребата на продукти, в които има парабени, синтетични оцветители, аромати, натриев лаурил сулфат и формалдехид. Най-добрият избор са тези, които съдържат есенциални масла.

Още по темата

4. Не подменяме гъбата луфа

Да, ексфолирането е полезно, тъй като отстранява мъртвите кожни клетки и оставя кожата ни сияйна. Важно е обаче да не правим това със стара гъба луфа, тъй като тя е благоприятна среда за развитие на бактерии, които могат да са причина за инфекции в космените фоликули. Бихме могли също да я сменим с обикновена гъба. Гъбата трябва да се подменя на всеки няколко седмици.

5. Не изплакваме кожата достатъчно добре

Това също е от значение, тъй като в противен случай остатъкът от продуктите може да запуши порите и да доведе до появата на акне.