IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога косопадът е притеснителен?

29 май 2017 09 40

Храненето също може да допринесе за този проблем

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Напълно нормално е ежедневно да намираме по някой и друг косъм върху дрехите си. Съвсем в реда на нещата е да се разделяме с около 100 косъма всеки ден. Как обаче да разберем, когато косопадът е притеснителен? 

Според специалисти, ако губим повече от 150 косъма, това се счита за значително количество и налага консултация с лекар. Това може да е признак за женски модел на плешивост - общо състояние, което засяга около половината от всички жени на възраст над 30 години.

То се унаследява и следователно не може да се предотврати напълно. При него загубата на коса е постепенна и започва да се забелязва с повишеното количество косми върху четката. 

Ранното и продължително лечение е ключът да се предотврати влошаването на състоянието. Специалистите в областта поясняват, че косопадът засяга по-голямата част от населението. 

Около 50% от мъжете на 50-годишна възраст са засегнати от андрогенна алопеция -мъжкия модел на плешивост. 

Жените също могат да бъдат засегнати от андрогенна алопеция - когато нивата на естроген започват да спадат през годините. Този процес може да започне още на 25-годишна възраст, но е най-ясно изразен след периода на менопаузата.


Макар да става дума за генетично състояние, все пак има някои начини да поддържаме здравето на косата. 

Хранителният режим е от основно значение. Той трябва да бъде балансиран, а начинът на живот следва да бъде здравословен – това са двата основни фактора за здрава коса. 

Ниските нива на желязо в организма са най-честата причина за изтъняване на косата сред по-младите жени. Нарушенията на щитовидната жлеза също могат да допринесат за подобни проблеми, както и да доведат до натрупване на излишни килограми. 

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари