В летните горещини кожата не е единственото нещо, на което трябва да обърнем повече внимание. Косата ни също изисква по-специални грижи в горещината и влагата през лятото.

За тези с къдрава коса поддържането на бляскавите къдрици през лятото може да се окаже разочароващо предизвикателство. Освен ако не вземем предвид тези насоки от специалистите.

1. Да оставим настрана уредите за стилизиране на косата

Вместо да включим сешоар, нека помислим за естествено изсъхване на косата. Горещото слънце е бърз и лесен начин да изсушим косата в летните дни. Това обаче не е единственият сезон, в който трябва да ограничим използването на топлинни уреди за коса.

Проблемът е, че те използват много висока температура, което може да причини сериозни увреждания на къдриците и да съсипе тяхната структура.

2. Да използваме балсам преди да влезем в басейна

Балсамът не само хидратира косата, но и я предпазва от „твърдата“ вода в басейна. Не трябва да изплакваме балсама, тъй като целта е да предпази деликатните къдрави кичури.

Начинът, по който водата влияе върху косата, зависи дали плуваме във вода, към която има добавен хлор, или в солена вода. Хлорът се прикрепва към косата и след това трябва да го отмием от нея.

Още по темата

От друга страна, солената вода отнема влагата от косата. За да отстраним солта, е достатъчно просто да изплакнем косата, след което да нанесем овлажнител, за да я хидратираме.

3. Не се нуждаем от по-честа употреба на шампоан

През лятото се изпотяваме повече, но това не означава непременно, че трябва да мием косата по-често, особено къдравата коса, тъй като тя е по-суха от правата.

Вместо това е препоръчително да я изплакнем под душа, без да използваме шампоан. Балсамът обаче не бива да се пропуска.