На кого не се е случвало, заради непредвидена женска вечер например, да се наложи да използва чужда самобръсначка? Разбираемо е – искаме да облечем любимите си къси панталони или пола, а това изисква идеално гладки крака, но нямаме бръснач.

Според дерматолозите обаче тази практика не е съвсем безопасна. Ето защо.

Какво се случва, когато използваме самобръсначката на своя приятелка?

По време на самото бръснене, самобръсначката събира бактериите заедно с мъртвите кожни клетки от кожата. Затова колкото повече хора споделят бръснача, толкова по-голям е рискът от инфекция.

Възможно е приятелката ни да носи вредни бактерии по кожата си, без да се разболява. Така може да е невъзможно да разберем дали бръсначът е замърсен и в крайна сметка ние да се разболеем.

Още по темата

Бръсненето може да причини драскотини по кожата, които да позволят на бактериите да попаднат в организма и да разпространят инфекцията. Възможно е също така да станем по-уязвими към бактериални и гъбични инфекции, когато използваме самобръсначката на другиго.

Какво се случва, ако използваме бръснача на някой мъж?

Бръсначите за жени са предназначени за третиране на големи повърхности, а мъжките – за бръснене на лицето. Женските самобръсначки имат захват, който осигурява комфорт при бръсненето на труднодостъпни области като глезените и коленете.

Така че, освен вече описаните рискове, ако използваме мъжки бръснач, няма да получим желания резултат.