Използването на ексфолиант за тяло може да има вълшебен ефект върху кожата. По този начин се премахват мъртвите кожни клетки, а кожата става копринено гладка при допир. Не във всички случаи обаче се наблюдават тези благоприятни ефекти. 

Понякога това може да донесе повече вреди, особено ако прилагаме твърде голямо триене, докато ексфолираме кожата. А в някои случаи тази стъпка под душа задължително трябва да се пропусне. Ето кои са те.

След употреба на агенти за избелвана на кожата

Избелващите агенти, насочени към третиране на хиперпигментацията, могат да раздразнят кожата, а употребата на ексфолиант може да влоши състоянието ѝ. 
Има голям риск от възпаление, което на свой ред да доведе до поствъзпалителна хиперпигментация. 

При изгоряла кожа

Когато прекараме дълго време на слънце, кожата претърпява значително нараняване. Тогава на всяка цена трябва да се избягват по-грубите козметични продукти и процедури, тъй като те могат да я раздразнят и да забавят излекуването ѝ. 

Още по темата


Вместо това е препоръчително да нанасяме леки почистващи продукти като масла за почистване, за да успокоим раздразнената кожа. Използването на някои гелове от алое вера също бързо помага на изгорялата кожа.

Преди или след химически пилинг на кожата

По време на тази процедура се отстранява слой на кожата и определено не бихме искали да се лишим от повече кожни клетки и чрез ексфолиране. Тази стъпка задължително трябва да се избягва, тъй като тя крие познатия риск от инфекция и дори хиперпигментация. 

Вместо това да се използва овлажнител, който да успокои кожата след химическата обработка.