IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 приложения на кокосовото масло за всеки ден

23 март 2019 10 30

Какво можем да направим от чудодейната съставка

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Магазините са пълни с всякакви видове козметика, гарантираща да направи живота ни по-лесен и приятен, а нас по-красиви и сияйни.

Повечето продукти са прекрасни, но нека не се лъжем, доста са скъпи. Ето няколко ползи от едно истинско съкровище на природата – кокосовото масло.

Изцяло естествен и натурален продукт с безброй приложения и на много достъпна цена.

Хидратация на кожа и коса

Кокосовото масло е перфектно за хидратиране на кожа и коса. То е особено ефикасно при по-проблемните зони като петите и лактите. Просто мажете тези зони или ако искате пълна хидратация, цялото си тяло, с тънък слой от маслото и го оставете да попие. Кожата ви ще засияе. Ако пък имате суха или изтощена коса, нанесете кокосовото масло на суха или влажна коса и оставете да престои няколко часа, или ако имате възможност, за цялата нощ. Доказано е, че лауриновата киселина, която се съдържа в големи количества в кокосовото масло, има способността да навлезе по-дълбоко във фоликула на косъма в сравнение с други продукти. Разбира се, внимавайте и нанесете продукта само в краищата, но не и на скалпа, за да не омазните косата си прекалено много. Резултатът – блестяща и здрава коса, да не говорим и за приятния аромат на кокос. Сухи устни? Кокосовото масло се справя и с този проблем бързо и ефикасно.

Натурален дезодорант

Кокосовото масло има силен антибактериален ефект. Ако се притеснявате от изпотяване и неприятната миризма, кокосовото масло е перфектното средство да се справите с бактериите, които я причиняват. Рецепти за натурален дезодорант с кокосово масло има много, но най-лесната е просто да смесите разтопено кокосово масло с една чаена лъжичка сода за хляб и да разбъркате, докато получите хомогенна смес. След това изчакайте маслото да се втвърди натурално и ето ви чисто нов, изпитан начин против изпотяване и неприятна миризма. За допълнителен ефект можете да добавите и няколко капки от любимото ви етерично масло, което ще подхрани кожата и ще ѝ придаде приятен аромат.

На плажа

Кокосовото масло е перфектният продукт, с който да се сдобием, ако искаме този искрящ шоколадов тен през лятото. Кокосовото масло привлича слънчевите лъчи като същевременно предпазва кожата ви от 20% от вредните УВ лъчи. Въпреки това не забравяйте преди неговата употреба да сложите задължително слънцезащитен крем с висок фактор, за да се предпазите напълно. За най-добър резултат използвайте в комбинация с какаово масло, което също помага за сдобиване с прекрасен и траен тен. Ако желаете можете да намажете кокосовото масло и на косата си, докато сте на плажа, за да я хидратирате и предпазите от изсушаване, докато сте на слънце. Добавеният бонус в тази ситуация е същият, на плажа ще ухаете на кокос и шоколад.

В кухнята

Кокосовото масло няма само козметични, но и кулинарни приложения. Все повече домакини избират него, заради полезните му свойства. То е една от най-полезните мазнини за готвене на високи температури, включително и пържене, заради високия му процент (87%) наситени мазнини. Наситените мазнини запазват формата си при високи температури и не произвеждат вредни токсини за тялото. Кокосовото масло съдържа и триглицериди със средна верига (MCT), които спомагат и за намаляването на глада и повишаването на добрия HDL холестерол. То също така е прекрасен и дълготраен източник на енергия. Така кокосовото масло не само ще направи ястията ви по-вкусни, но и ще ви помогне да се погрижите за вашето здраве – да свалите килограми, да се отървете от излишните мазнини в тялото и дори да подобрите функцията на мозъка и сърцето си.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари