IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Вратата към Ада" се намира в Туркменистан

18 януари 2013 09 40

Странно явление на природата, подпомогнато от човешка ръка

Снимка: theworldroamer.com

Снимка: theworldroamer.com

Впечатляващият феномен, наречен "Вратата към Ада" се намира в средата на пустинята Каракум в Туркменистан (бившия Съветски съюз), в кратер край село Дарваза.

Това място се намира на около 260 км северно от столицата на Туркменистан – Ашхабад. Зловещото чудо е известно по целия свят като "Вратата към Ада" и е съвсем очевидно защо прозвището му е такова.

Кратерът представлява дупка, с дълбочина от 25 метра и диаметър от 70 метра. Ямата е на повече от 40 години и повечето местни вярват, че това явление е паранормално и не може да се обясни.

Други хората смятат, че „феноменът" всъщност се дължи на търсенето на газ.

Говори се, че екип от съветски геолози е правел сондажи за природен газ в района и това се е случило в началото на 70-те години.

В крайна сметка се оказва, че под терена има пещера, която се срутва и така се отваря тази огромна дупка, пълна с метан. Въпреки че не е имало жертви от това срутване, все пак голямото количество метан, което се освободило от пещерата, е предизвиквало екологична катастрофа в района.

Тъй като метанът, продължавал да излиза от кратера и да нанася вреди, геолозите решили да го запалят. Учените очаквали природният газ да изгори само за няколко дни, а горенето продължава повече от 40 години! Отстрани „Вратата към Ада" прилича на вулканичен кратер с кипяща лава.

Днес това място е туристическа атракция, която набира все по-голяма известност и много хора се стичат тук, за да погледнат в огнения пръстен който наподобява адското място от фантастичната сага "Властелинът на пръстените", където героят трябва да хвърли пръстена.

Вижте кадрите от това явление в нашата галерия!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари