IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фиджиян Тулоу – древните кръгли домове на Китай

2 юли 2013 06 40

Тулоусите били построени с отбранителна цел

Снимка: flickr.com

Снимка: flickr.com

Красотата на Азия е неповторима, а древната история на Китай впечатлява със своите магически паметници. Поредното доказателство за това е Фиджиян Тулоу – колекция от крепостни къщи с пръстеновидна форма, построени между 12-ти и 20-ти век. Те се намират в планинските райони в югоизточната част на Китай.

Обикновено едно тулоу е голямо, има няколко етажа и скрита сърцевина зад непробиваемите си стени. В него могат да се настанят 80 семейства или до 800 души. Външната стена на къщите е солидна, те разполагат само с един вход и прозорци единствено в най-горната си част. Внушителните къщи били построени за защита срещу въоръжени бандити, нападали южната част на Китай в периода от 12-ти до 19-ти век.

Най-интересното е, че за строежа на Фиджиян Тулоу били използвани изцяло леснодостъпни материали – пръст, камък, дърво и бамбук. Къщите имат много солидна структура, която издържа дори срещу обстрелване. Най-уязвимото място – входната врата е подсигурено с желязо и каменни плочи. След нея има още няколко по-малки входа за допълнително подсигуряване.


Вътрешността на тулоу е разделена на различни помещения – за живеене, за съхранение на храна, за храмове, за оръжейно хранилище и други. Крепостните къщи с най-голяма площ достигали до впечатляващите 40 000 квадратни метра. Фиджиян Тулоу представлява идеално съчетание между конструкция и пространство, между човека и околната среда.

В миналото Фиджиян Тулоу функционирало като малко селце и било известно като „малко царство за семейството“ и „малък оживен град“. Противно на очакваното, стаите за живеене в крепостните стени са топли през зимата и хладни през лятото. Те са добре осветени, както и имат отлична вентилация. Тулоусите са изключително устойчиви на земетресения.

Във Фуджиян има повече от 20 000 къщи, разпръснати в планинския югоизточен район на провинция Фудзиен. Въпреки че тулоусите се намират на различни места, ЮНЕСКО ги обединява под названието Фиджиян Тулоу. През 2008 година общо 48 малки селца са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство като „изключителни примери за изграждане на традицията“.

Влезте в нашата галерия и разгледайте отблизо Фиджиян Тулоу.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

ivan.dunchev.1 ( преди 10 години )
Разшифроването на възлови понятия и топоними в статията чрез Свещеният код на Българският език указва безпристрастно и категорично,че тайнствените и неоткриваемиза мощната съвременна наука цивилизатори и основатели на китайската култура,език и писменост,са Българите,ударили на всичко и на всякъде неизтриваемия печат на Българските Богове:ФИДЖИЯН ТУЛОУ=Богиня Диана и Ежуа ДулоАЗИЯ=ИзаЧАИНА=ТШАЙНА=Диана и ЕшуаДЖИНА=Диана и ЕжуаЙЕРОГЛИФИ=Филгорей=България!Прародителят на китайските императори е ФУ СИ(Бог Иса)с животински календарен символ ДРАКОН=Змей,който е животинския династичен символ на Исус и рода Дуло.Фу Си създава музикалния инструмент СЪ=Иса, мелодията ДЗЯБЕЙ=Богиня Диана и Иза и писмеността ЙЕРОГЛИФИ= България!Племето на Фу Си главно се разполага в районите ХВЕЙЯН(Бох), Дзинин(Диана и Иза) и Чюфу(Ешуа Бог)-Шандун(Ешуа и Диана).Всички китайски династи от древноста,през МАО ДЗЕ ДУН(Иза и Диана Мад)до сегашния президент СИ ЦИ ПИН(Исус Бог),са с Български цивилизационен ген и кръв и са жигосани за ВСИЧКИ ВРЕМЕНА(Бок Исуш и Богиня Мария)с неизтриваемия печат на Свещената Българска Божия Матрица и Свещения шифър,които сте длъжни да усвоите и ползвате всички чрез ТАЙНИТЕ НА СВЕЩЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-ЧАСТ1 И 2 и другите статии в http://bezistena.blog.bg/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар