IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как живее еленският народ

27 март 2015 12 30

Една друга реалност

Снимка: Hamid Sardar-Afkhami

Снимка: Hamid Sardar-Afkhami

Светът е толкова пъстър, шарен и интересен, че дори човек да можеше да пътува непрестанно през целия си живот, той едва ли щеше да може да види всяко място и да се докосне до всяка уникална култура.

В Амазония и в Африка, например, все още живеят племена, които са изключително изолирани и за които времето сякаш е спряло, напук на глобализацията и модернизацията на нашия свят. В Монголия пък живеят цаатан или казано по друг начин – еленският народ.

Това са последните пастири на елени, които живеят в най-отдалечената субарктична тайга в Монголия. Днес са останали малък брой представители на тази общност (числеността им варира между 200 и 400 човека), което прави цаатан изключителни.

Ето защо професорът от Харвард Хамид Сардар-Афками е решил да посети еленския народ и да фотографира техния уникален по рода си начин на живот.

Хората дукха опитомяват елени, като ги използват за транспорт, мляко, сирене, кожи и други. Еленското месо за тях обаче не представлява интерес.

Снимка: Hamid Sardar-Afkhami

Не се знае още колко години цаатан ще съществуват, тъй като представителите на тази общност, както и стадата елени, застрашително намаляват. В момента основен източник на доходи за еленския народ са туристите, които купуват техни сувенири или пък яздят северни елени.

В нашата галерия може да се докоснете до малка част от една друга реалност – ежедневието на цаатан в Монголия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Божил ( преди 9 години )
Също като древния елински народ! :))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар