IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да промените лошата си репутация

25 август 2012 09 00

Без значение дали сте допринесли за нея или не

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Репутацията е мнението на другите за вас. Тя показва как те ви възприемат. И тъй като хората сме социално ориентирани, тя е важна за нас във всяка сфера от живота ни – работата, приятелите, семейството.

Понякога човек сам срива репутацията си, а друг път става жертва на слухове, клюки от зложелатели. Веднъж създадена, лошата репутация трудно се променя, но тази мисия не е невъзможна. Ето и как да го направите:

Запознайте се с истината

Ако искате да се отървете от лошата репутация, вие ще трябва първо да погледнете себе си и да се потърси реалността. Има ли някаква истина в това, което хората казват за вас? Направили ли сте нещо лошо, което да накара хората да е обърнат срещу вас? Потърсете второ мнение при отговора на този въпрос, за да бъдете максимално обективни. Ако не сте наясно с корените на проблема, няма как да приемете, че съществува и да го решите.

Предприемете действие

Ако смятате, че има известна истина в това, което хората мислят за вас, то е време да промените нещо в отношението си с останалите. Ако сте скандални, имате тежък и агресивен подход, по-добре опитайте да контролирате гнева си. Ако сте неотстъпчиви и егоисти, постарайте се да помагате повече и да съчувствате на хората.

Ако хората ви сочат с пръст и има нещо драстично във визията и маниерите ви, което е извън нормите на поведение, променете го. Атакувайте проблема във вас и го премахнете. Това отнема време, но пък трябва да се постави началото.

Разсейте слуховете

Когато сте изправени пред мисията да подобрите репутацията си, трябва да разсеете всички слухове, които не работят във ваша полза. В случай, че знаете кой е източникът на лошите думи, се изправете срещу него и се изяснете. Но не прибягвайте до агресия в никакъв случай, защото така само ще доразрушите репутацията си. Говорете бавно, спокойно и аргументирано. Ако се налага дори се извинете.

Ако репутацията ви на професионалист или бизнесмен е накърнена, по-добре свикайте пресконференция, за да може максимално бързо да достигне до хората истината и негативизма да се разсее по-бързо.

Сменете компанията си

Ако хората, с които сте заобиколени, имат кофти репутация, това несъмнено ще рефлектира и върху вашата. Огледайте се и вижте как компанията ви се възприема от останалите Преценете дали мястото ви е там и дали тя не ви вреди, за да реализирате целите и амбициите си.

Ако отговорите са „да", то не му мислете много и си намерете нови приятели, пред които да блеснете с новото си АЗ.

Бъдете търпеливи

Вашият лоша репутация се е градила определен период от време. Не очаквайте да се отървете от нея в рамките на няколко часа или дни. Това ще отнеме време, за да може хората да ви възприемат по нов начин.

За целта трябва да проявите доста търпение и да бъдете стриктни към усилието да се промените и да изградите ново впечатление и имидж.

Налагало ли ви се е досега да се справяте с кофти репутация?

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари