IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете да правите дисекция на живота си

8 октомври 2012 12 00

6 стъпки как да спрете с равносметките

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Някои хора буквално се изгубват в мисли за това, какво представлява живота им. Какво искат от него, какво са постигнали досега, какво все още нямат, какво би трябвало да имат и т.н. Понякога подобни мисли са толкова замайващи, че можем да изгубят пътя без да се усетят.

Когато Сократ е казал: "Непроученият живот не заслужава да се живее", едва ли е имал предвид постоянно да умувате над стресиращите ситуации от настоящето, миналото и евентуалните от бъдещето си. Това фиксиране може да бъде един от най-разрушителните умствени навици, който вероятно е причинител на стреса, депресията, който може да изцеди вашата увереност, способността ви да решаваме проблеми и чувството ви за контрол над живота.

Ако непрекъснато се питате: „Защо това ми се случи на мен? Какво означава това?", "Дали не съм неудачник?" и т.н. това определено е тревожно.

Когато се притеснявате, какво може да ви се случи и размишлявате за бъдещето, вие обикновено сте обсебени от идеята за миналото. Тоест, фокусирате се върху негативните събития от минало си и умирате от страх нещо да не се обърка в бъдеще.

Има няколко стратегии, които могат да ви помогнат да спрете тези мисли за живота и неговия смисъл и просто да живеете. Ето ги и тях:

1. Винаги, когато можете - предприемайте действия

Хората, които се обсебват от мисълта за живота си имат навика да анализират всичко (най-вече проблемите). Ако проблемът е специфичен и решим, опитайте се да го превърнете в конкретно решение. Вместо да си мислите: "Аз изоставам в кариерата и винаги ще взимам ниска заплата", се надъхайте да си потърсите нова работа, където ще се чувствате по-полезни и където ще имате възможност за израстване в служебната йерархия.

2. Предизвикайте себе си

Хората, за чийто тип говорим, са склонни да драматизират или преувеличават смисъла на събитията в живота си. Ако шефът не ги поздрави сутринта в асансьора, те веднага си мислят, че той не ги харесва или не е доволен от работата им. Вероятно той просто е бил разсеян или сънен.

Ако имате подобен проблем опитайте се да си групирате/насочите мислите в друга посока и кажете „Не" на негативните мисли.

3. Пренасочвайте вниманието си

Винаги, когато ви обземат мрачни мисли си намерете друга работа. Започнете да спортувате нещо, което комбинира активност и социален контакт, като например тенис. Можете да се занимаете с някакви настолни игри като игра на карти, скрабъл, табла и т.н. Сред другите ви опции са да поиграете с децата си или с домашния си любимец, да идете на кафе с приятел, да си поговорите със съседа или да си пуснете хубав филм.

4. Споделете с близките си, нещата които ви притесняват

Вместо да се подлагате на самотна мозъчна атака, поговорете с приятел или близък за нещата, които ви тревожат. Вместо постоянно да си правите равносметки за живота (фокусирани върху негативните подробности), опитайте се да споделяте повече с хора, които могат да ви успокоят и да ви уверят, че нещата не са толкова мрачни, колкото ви се вижда на вас и че има къде-къде по-сериозни проблеми от вашите дребни проблемчета.

5. Сложете мислите си под строг контрол

Това, разбира се, е доста трудно, но можете да го постигнете чрез лека форма на медитация и фокусиране върху настоящия момент. Зарежете мислите за бъдещето и го оставете на съдбата.

6. Бъдете търпеливи

Ако упорито спазвате горните правила и бъдете достатъчно устойчиви на негативните мисли, животът ви със сигурност ще се подобри. Опитайте се да не правите заключения за живота си, базирани на силни чувства. За,мислете се, че животът не е черно-бял и че в него има хиляди нюанси на сивото, които не са толкова страшни. Фокусирайте се върху хубавите моменти и не си мислете, когато нещо положително ви се случи, че това е щастлива случайност. По този начин обезценявате щастието си!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

pipinana ( преди 11 години )
znaia 4e obi4am BOKO i tova mi dava sili za da go sledvam li4no
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар