IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо понякога трябва да следвате приятелските съвети

15 септември 2014 09 50

В някои случаи приятелите преценяват по-добре от вас

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Казват, че на жените не им трябва да ходят на психолог, ако имат наблизо диван, телефон и добра приятелка. В крайна сметка, замислете се, какво правите, когато сте изпаднали в затруднение и имате нужда от съвет? Обсъждате проблема с най-близките си приятели, разбира се.

Приятелските съвети са нещо ценно, защото страничните хора виждат ситуацията много по-обективно, отколкото я виждате вие самите. Това им дава силата да имат по-реална представа какво трябва да се случи от тук нататък. В кризисна ситуация хората обикновено са обладани от емоции, които почти винаги им изиграват лоша шега.

Именно за да ви предпазят от грешки, насреща са приятелите ви с техните ценни съвети. Изследователят Игор Гросман от Университета на Ватерло в Канада нарича личното пристрастие на човек „Парадоксът на Соломон“ в чест на царя, който е известен със своята мъдрост, но който не е успявал да взема добри решения в личния си живот.

Какви са причините, заради които понякога е по-добре да следвате съветите на вашите приятели, вместо собствената си логика:

1. Винаги сте пристрастни. Както вече стана ясно, страничните хора (тези, които не са замесени в проблема), винаги имат по-ясна представа за действителността. Вие винаги може да си намерите хиляди оправдания, за да направите или да не направите дадено нещо, най-вече подтикнати от собствените си емоции. Безпристрастната гледна точка е най-правилната.

2. Вие имате чувства. В повечето случаи разумът губи битката срещу чувствата. Те са по-силни и ви завладяват изцяло. Вие се поддавате на тях и понякога реагирате първосигнално. Човек е способен да направи огромен скандал, подтикнат само от своите наранени чувства. Без да има доказателства, дори базирайки се само на догадки. Приятелят в този случай се явява съдията, който разглежда ситуацията като дело и дава адекватна „присъда“.

3. Приятелите ви имат трезва оценка. Те виждат как стоят нещата и за разлика от вас не анализират проблема отново и отново, режисирайки хиляди още по-страшни сценарии в главата си. Това ви предпазва от забъркването в още по-голямо бедствие.

4. Не пренебрегвайте и това, което вие самите смятате за вярно. И не на последно място – вие живеете своя собствен живот и имате пълното право да правите с него, каквото пожелаете. Дори това да означава, че ще сгрешите. Вашите приятели могат да ви дадат своите съвети, но ако и след няколко денонощия вие все още не сте напълно съгласни с тях, значи може би трябва да послушате себе си.

Вие сте достатъчно интелигентни, за да вземете правилното решение за себе си. Единствената уговорка е, че това трябва да се случи, след като е минало известно време и вие сте напълно спокойни. Само тогава ще бъдете защитени (до една определена степен) от лошите емоции и прибързаните решения. Все пак, имайте предвид и съветите на вашите близки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари