IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вижте: Бохемската вила на писателя Гор Видал

30 януари 2017 11 20

Обявена за 5,7 милиона долара, тя бе продадена за 3,7 милиона

Снимка: variety.com

Снимка: variety.com

Дългогодишната резиденция на дръзкия и провокативен бохем Гор Видал бе продадена преди дни. Цената на имота в Лос Анджелис, който осиротя след кончината на знаменития писател, падна с почти 2 милиона долара.

След като Гор Видал ни напусна през юли 2012 г., неговият имот се завъртя из пазарите за недвижими имоти, като първият му етикет гласеше 5,7 милиона долара. Финализираната преди дни сделка обаче бе за 3,75 милиона долара.

Гор Видал е признат за един от най-влиятелните американски интелектуалци за XX век. Под неговото писателско перо са излезли над 20 романа, сред които „Калки“, „Вашингтон, окръг Колумбия“ и „Сътворението“.

В 86-годишното си битие Гор Видал изследва социално-политически феномени, но обръща сериозно внимание и на сексуалните, историческите и художествените теми. Гор Видал е първият американски писател, който разказва за проблемите на гей хората чрез способите на художествената литература. Самият той никога не е криел различната си сексуална ориентация.

Връщайки погледа си обратно към средиземноморския дом на Гор Видал, откриваме, че прочутият писател освен по хумора си е падал и по лукса. Неговата жълта резиденция, разположена съвсем близо до Холивуд, е в плен на буйната растителност, интериорния разкош и магията на човешкото творчество.

Средиземноморската резиденция на Видал е построена през 1977 г. В строежа са вложени тогавашни 150 хиляди долара, като с тяхна помощ са реализирани организирани интериорни простори с разгърната площ от 450 кв. м. Общо 5 спални и 5 бани посрещат жителите на двуетажната постройка.

Всекидневните са две – официална и ежедневна. Първата е умерено луксозна, постлана с масивно дюшеме от тъмен орех. Върху неговите природни дадености са подредени очарователни мебели в ретро и съвременен стил. Приятната комбинация има две лица – дневно и нощно. През светлата час от денонощието официалната всекидневна е била кът за делови срещи, вероятно с приближени до Видал видни обществени личности. Но когато слънцето се изгуби зад голямата планина, светлинният поток се сменя. По мебелировката започват да играят отблясъци на огньовете от аристократичната камина. От официална в романтична – такава е дуалната всъщност на тази стая.

Продължавайки с обиколката разбираме, че тук има и две библиотеки. По-голямата е личен кабинет на Видал. Вероятно в нея са се родили много от прочутите му заглавия. Стаята за книги е прашна и изморена от теглото на стотиците книги по полиците. Масата в средата е олющена, килимът е започнал да забравя цветовете си...

Гор Видал изглежда не е бил чак толкова голям любител на готвенето. В кухнята му откриваме скромна мебелировка, колкото да се каже, че има кулинарен кът. Съдейки по картината над котлоните, сигурно се досещате, че те почти не са били включвани.

Сред любимите места на Гор Видал вероятно е задният двор. Райските градини на имението са допълнени и с малък басейн. Около синята вода писателят се е наслаждавал на следобедната си почивка. На масичките в близост пък е черпил с кафе близки приятели.

Този дом е семпъл лукс, постигнат с обикновени материали. Подовите настилки са от теракота, мебелите от масив. В изграждането на интериора са залегнали естетиката и функционалността. Постигнатото удобство е резултат от отличната работа на интериорния дизайнер. Цветовете са топли и приветливи. Позволяват отлични контрасти с всеки елемент от резиденцията.

Вижте дома на писателя Гор Видал в нашата галерия

Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари