IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е? Жилище от 13 кв. м с всичко необходимо!

5 март 2017 11 45

Микрожилища: Живот натясно с многофункционални мебели и спорен уют

Снимка: Curbed.com

Снимка: Curbed.com

Миналата година, по време на Лондонския фестивал на интериорния дизайн, бе представен един привидно налудничав проект за жилище. Става дума за едноетажна постройка (тип бунгало), която разполага с 13 кв. м жилищна площ. Там би трябвало да могат да пребивават двама души.

Идейният проект е разработен в датското „Студио мама“ („Studiomama“) от интериорния дизайнер Нина Толстрип и колегата ѝ Джак Мема. Фаталните 13 квадрата на пръв поглед са всичко необходимо за живота на една млада двойка.

Наскоро интериорният журнал Curbed.com съобщи, че проектът е бил изпълнен в района на Северен Лондон, Великобритания. Реализацията на микрожилището по последна мода е направена в преместваема постройка, която допреди това е била офис.

Спорното удобство на този дом е такова поради това, че в една стая са сбутани кухня, спалня, хол, трапезария и личен кабинет. Всичко това е възможно с функционалното усвояване на площите около стените. Издигнати са специални мебели с многофункционални качества и любопитни механизми.

За да се спести място за всекидневната употреба на 13-те фатални квадрата например, дизайнерът Толстрип е монтирала падащо легло. През деня то е прибрано в специална ниша в стената, а през нощта се разгъва с помощта на специален механизъм.

Работният кът е разработен по модерни европейски разбирания за организация на труда. По незнайни причини Западът твърди, че е изключително удобно да работиш прав на лаптопа си. Може би се цели „по-здравословен трудов процес“. Откровено казано просто се пести място. А мястото тук е дефицит. Бюрото е заместено от изтеглящ се плот, монтиран на водачи в една от библиотеките.

Кухненският бокс в това микрожилище е разбираемо малък. В него има печка, хладилник, газови котлони, два шкафа и две чекмеджета. Оставено е пространство само за необходимото. Трапезарията във фаталните 13 квадрата представлява малко сепаре тип американска закусвалня, комбиниращо две диванчета и дървена маса. Под възглавничките на диванчетата има ракли за съхранение на вещи.

Разбира се, помислено е и за хигиената. Банята е съвсем стандартна – душ кабина и тоалетна.

Цената на този имот е между 14 и 20 хиляди евро.

Схема и снимки от 13-те квадрата жилище можете да откриете в нашата галерия

Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари