IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българско игрално кино за деца със „Случаят Кюри“

2 март 2017 07 40

Започват снимките на редица проекти за малките

Снимка: Revive Vision

Снимка: Revive Vision

Докато ние израснахме с „Куче в чекмедже“, „Васко да Гама от село Рупча“ и „Войната на таралежите“, нашите деца едва ли ще има какво да помнят след 10-20 години.

Затова и режисьорът Андрей Хадживасилев и неговият екип се залавят със задачата да запълнят липсите на филмови проекти за деца и първият започва да се снима още тази година.

Такъв е игралният филм „Случаят Кюри“. Проектът разказва историята на 8-годишните Тони и Рая и техните приключения с малката мишка Мария. Фактът, че животинчето е кръстено на носителката на нобелова награда за химия и за физика – Мария Кюри, въобще не е случаен.

Продукцията е подкрепена от Национален Филмов Център, а неин продуцент е Пламен Йорданов („На границата“, („Номер 1“). Авторският сценарий е на Сабина Иванова и Пламена Велковски, с помощта на Кирил Орлов, Анна Дамянова и Вени Петрова.

Филмът ще бъде реализиран от дългогодишния творчески колектив на режисьора Андрей Хадживасилев – оператора Божидар Симеонов, художник-сценографа Христина Дякова и композитора Георги Стрезов.

„Гледането на родни филми, в които децата могат да припознаят себе си е не само за развлечение, а и за да се поучават и възпитават добродетели у тях. Затова още преди повече от година приех за лична кауза да работя за детската аудитория в киното и телевизията. Ако филмовите творци не създават филми за най-малките днес, утре няма да имаме право да се сърдим ако родната публика предпочита предимно чуждоезични продукции.“, споделя режисьора Андрей Хадживасилев.

Той е реализирал множество музикални клипове и реклами, в много от които участват деца. Също така е автор на първия български документален филм заснет в 3D-stereo: „Стъпки в огъня“ (2015).

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари