IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си намерим лесно работа?

4 юни 2012 11 05

9 стъпки, които трябва да спазвате, за да си намерите работа

Снимка: dreamstime

Снимка: dreamstime

Независимо дали за пръв път си търсите работа, искате да я смените или трябва отново „да влезете в играта“ след продължително отсъствие, намирането на работа ще е по-лесно, ако си изясните две неща.

Първото е да разберете с какво точно искате да се занимавате, какво ще ви направи удовлетворени и на второ място какъв е пазарът на труда в момента и дали той може да задоволи вашите желания. Ако вече сте избрали насоката, в която искате да се развивате, ви остава само да си потърсите работа. Ето и стъпките, които трябва да следвате:

1. Разгледайте CV-то си. Ако трябва променете или допълнете нещо в него, за да бъде максимално ясно и във връзка с работата, която искате. Запомнете, че не трябва да си измисляте, защото рано или късно истината ще излезе наяве. Накрая проверете автобиографията си за правописни и граматически грешки.

2. Направете списък с всички приятели и познати, които биха могли да ви помогнат в търсенето на работа. Проучване показва, че компаниите са склонни да разчитат до 40% на препоръките на своите служители за други работещи. Затова свържете се със своите приятели и им обяснете какво търсите. Не забравяйте обаче, че не трябва да бъдете много придирчиви, защото все пак това е нещо, което приятелите ви правят на добра воля за вас.

3. Станете доброволец. Може да започнете работа като доброволец към организация, която се фокусира върху нещо, което ви вълнува. Да помагате на сираци, бездомни животни или да опазвате природата. Освен, че да сте доброволец ще ви накара да се чувствате полезни и удовлетворени, това е и плюс за вас, който бъдещите ви работодатели със сигурност ще отчетат.

4. Подгответе си готов отговор на въпроса: „Разкажете нещо повече за себе си“. Повечето интервюта започват с това, за да „разчупят“ ледовете между интервюиращия и интервюирания. Отговорът трябва да е кратък и да включва най-важните неща, които трябва да знаят за вас. Отговорете в рамките на две минути, за да не досадите с ненужни подробности.

5. Подгответе се за „поведенческо интервю“. На интервю може да бъдете помолени да опишете проблемите, с които сте се сблъсквали при предишните си работи или да ви зададат хипотетична ситуация и да трябва да кажете как ще се справите с нея. Примерни въпроси, които могат да ви бъдат зададени са: „Разкажете за случай, когато ви се наложи да работите с някой, който не харесвате?“, „Дайте пример за нещо ново, което сте направили на работното си място?“ или пък „Как ще се справите със служител, който закъснява перманентно?“.

6. Проучете фирмата, към която сте се насочили. Ако вече имате уговорено интервю, потърсете в интернет подробности за историята и дейността на фирмата. Ако имате възможност свържете се с някой настоящ служител и го разпитайте за условията на работа и за съвети, с които да имате по-голям шанс за одобрение.

7. Направете списък с уменията, които трябва да научите. Помислете какви умения не ви достигат, за да бъдете достатъчно компетентни за позицията, за която ще кандидатствате. Говоренето пред публика, воденето на презентации, управлението на проекти и компютърните умения винаги ще са ви от полза. Работодателите са наясно, че никой не се ражда научен, но е важно да покажете желание да се развивате и напасвате към работната среда.

8. Опитайте да се свържете директно с фирмата, без дори да има обявена свободна позиция. Попитайте каква квалификация ви трябва, за да започнете работа. Понякога започването на работа дори на ниска позиция е добър шанс, защото ще може да покажете уменията си и евентуално да бъдете повишени.

9. Променете отношението си към работата. Не трябва да мислите, че просто трябва да работите. Мислете за работата като удоволствие, това със сигурност ще направи впечатление на работодателите. Всяка фирма би оценила желанието на служителя да работи така, сякаш компанията е негова. На интервю за работа може да използвате следното изречение, за да направите добро впечатление: „С тези умения мога да допринеса за развитието на бизнеса ви“.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари