IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 знака, че има вероятност да ви съкратят

18 юни 2012 14 00

По-добре да ги знаете предварително

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кризата продължава с пълна сила и това се потвърждава от съкращенията на служители в различни сектори. Хората, които работят във фирма, в която се случват такива неприятни събития, започват да се чудят дали те не са следващите. Според експерти от отдел Човешки ресурси има 5 знака, които подсказват, че може би е добра идея да си подготвите автобиографията за кандидатстване на ново място.

Ето кои са те:

1. Сливания. Ако има още един специалист на същата позиция в компанията, с която се сливате, това означава, че мястото ви е застрашено, защото се елиминират дублиращи се позиции.

2. Не са ви избрали за повишение, а са предпочели друг човек пред вас. Ако въпреки че вашите квалификации и стаж превъзхождат тези на избрания колега за повишение, може би са решили, че скоро няма да сте в компанията.

3. Споделяне на файловете. Издайнически знак за съкращение е когато ви кажат да споделите файловете си с друг колега и да му дадете цялата информация за проектите, върху които работите.

4. „Специални" проекти. Ако ви дадат за задача да работите върху краткосрочен проект, който няма общо с това, с което обикновено се занимавате, трябва да бъдете внимателни.

5. Има компютър, който върши тази работа. Всяка работа, която може да бъде автоматизирана, е потенциално загубена за човека, който до този момент се е занимавал с нея. Въпрос на време е компанията, за която работите да реши, че компютърът ще върши същата задача за по-малко пари.

Според експертите добър начин да избегнете да бъдете съкратен, е да бъдете активен в постигането на целите в работата, да документирате своите постижения и да искате навременна обратна връзка за вашето представяне.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари