IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо работохолизмът е лош за кариерата

26 ноември 2013 11 40

Хората, които са обсебени от работата си, всъщност се справят по-зле на работното място

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Милиони хора по света са работохолици. Те смятат, че възприемането на офиса и работата като техен втори дом, е ключът към професионалния успех и израстването в кариерата. Някои работохолици са били винаги такива, други се променят, вследствие на нова работа. Други пък се фокусират прекалено върху своята работа, тъй като чувстват липси в личен план.

Каквато и да е причината обаче, работохолизмът определено не е правилният избор. Той може да бъде вреден не само за здравето на човек, но и за неговата работа. Да, няма грешка! Ново проучване на Университета на Падуа в Италия показва, че в допълнение към психологическото и физическото напрежение, компулсивно претоварване понижава производителността на работното място и увеличава отсъствието от работа поради болест.

Като „работохолик“ се определя човек, който работи вманиачено, на възможно най-забързани обороти и който много рядко намира време за почивка. Често той върши работа извън определено време или дори от вкъщи в почивните дни. Работохоликът чувства емоционална привързаност към своята работа и има твърде малко време за „възстановяване“.


Доказано е, че свръхусилията трябва да бъдат последвани от достатъчен период на физическо и психическо спокойствие, за да може човек да се радва на оптимално здраве и функционалност. След проведено изследване в продължение на 15 месеца, екипът изследователи от Университета на Падуа установили, че работохолизмът е свързан с лошо изпълнение на задачите и по-често отсъствие заради болест.

Макар работохолиците да работят по-усилено и повече часове, напрежението, на което са подложени, намалява тяхната ефективност, пише вестник Daily Mail. В следствие на натовареността, имунната система на работещия отслабва и по тази причина той по-често отсъства от работа, за да се лекува.

Сигурните знаци, че сте работохолици:

1. Отивате на работа първи и си тръгвате последни.

2. Работата ви липсва, когато сте в отпуск или дори по време на почивните дни.

3. Поставяте работата винаги на първо място.

4. Не можете да отказвате, когато става въпрос за работата.

5. Не се сещате кога за последно сте ходили на почивка, изключвали сте служебния си телефон и сте забравяли, че имате работа.

6. Дори пред себе си отричате, че сте работохолици.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари