IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да бъдете по-продуктивни през 2014 година

7 януари 2014 11 00

Лесни начини, с които ще подобрите своята работа през годината

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В края на една и началото на друга година хората си правят равносметки – какво са постигнали през изминалите 12 месеца и какво трябва да направят през следващите 12 месеца. Всеки достатъчно самокритичен служител знае, че все още има неща, които може да подобри в работата си, независимо, че се старае достатъчно и работи с желание.

Така че 2014 година е времето, в което всеки човек трябва да се постарае да бъде по-продуктивен. По този начин той ще изпъкне на работното си място още повече и ще спечели уважението на своите шефове и колеги.

Ето и няколко лесни начина, с които може да засилите своята мотивация и продуктивност:

1. Отделяйте си време „без имейли“. Честото проверяване на личния имейл може да бъде доста разсейващо. Когато имате някаква задача и разполагате с малко време да я свършите, просто забравете за имейла си и не го отваряйте изобщо. По този начин ще имате възможност да се съсредоточите върху работата, която имате, без периодично да се разсейвате с четене и отговори на различни електронни писма.

2. Движете се. Не се ограничавайте само със седене на бюрото. Ставайте и се разхождайте при всеки удобен момент – било то и до другата стая. Водете телефонните разговори изправени.


3. Почиствайте работното си място. Редовно прочиствайте и премахвайте ненужните документи, които се събират върху бюрото ви или в компютъра. Организираното работно място и организираните документи помагат за по-добра и ефективна работа, тъй като насърчават фокуса.

4. Слушайте музика. Носенето на слушалки невинаги означава, че сте антисоциални. Просто докато работите, любимата ви музика може да ви помогне да се почувствате по-комфортно и да увеличите желанието си за работа.

5. Правете кратки почивки. Установено е, че 10-минутна почивка на всеки два часа подобрява кръвообращението, като същевременно с това намалява умората на очите и облекчава натрупаното напрежение в мускулите. Също така кратките почивки могат да ви заредят с нови, свежи идеи за работа. На всеки два часа се разхождайте до някой колега в съседна стая, близкия магазин или просто отделете време да почетете от любимото си списание.

6. Добавете цвят около работното ви място или пък живи растения. Цветът може да окаже голямо влияние върху настроението и производителността ви през целия ден. Синьото създава усещане за спокойствие и ви помага да се съсредоточите, а червеното е чудесно за работа, която изисква прецизност и внимание към детайла. Растенията могат да помогнат на хората да се фокусират върху задачите си, намалявайки главоболието и умората. Американско проучване установило, че растенията увеличават производителността на работното място с до 30 на сто.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари