IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да останете фокусирани на работа

5 август 2014 08 45

Работете върху концентрацията си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има много моменти, когато човек се чувства не особено трудоспособен. Те могат да бъдат свързани с предстоящата почивка, с току-що изминалата ваканция, с празниците, които наближават или просто с пролетната, лятната, есенната или зимната умора.

Разбира се, фокусирането върху работата може да бъде затруднено и от много други ежедневни фактори като колеги, приятели, смартфона ви, интересни сайтове и така нататък. В крайна сметка как да останете фокусирани цели осем часа, след като навън се случват толкова интересни неща?

За жалост, работата ви го изисква и единственото, което може да направите, за да подобрите ежедневието си, е да опитате да премахнете всички дразнители около себе си.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат:

1. Поставете си ясни цели.

Направете си списък с най-важните приоритети за седмицата. Това ще ви помогне да разпределите по-добре времето си и да не отвличате вниманието си с ненужни неща. Преглеждайте списъка всеки ден и бъдете реалистични по отношение на това какво може да свършите съответния ден. Бъдете конкретни и изпълнявайте всичко, което сте си намислили.


2. Работете по 60-90 минути.

 Когато работите прекалено дълго, в един момент вашата концентрация започва да намалява и вие сте склонни да се поддадете по-лесно на някое изкушение. Затова е добре да почивате на всеки час-час и половина. Пуснете си приятна песен, разходете си или направете нещо друго, което ще ви достави удоволствие.

3. „Изключете“ света.

Това се изразява в затваряне на служебната поща, изключване на вашия телефон, излизане от всички сайтове. Ако е необходимо дори, отидете да поработите в някоя свободна празна стая (конферентната зала, например). По този начин ще се „предпазите“ дори от колегите си, които понякога могат да бъдат много разсейващи.

4. Оставете ума си да почива.

Когато се заемате с едно нещо, правете само него. Дори това да означава, докато се храните на обяд, просто да се храните, а не да четете вестник през това време или да проверявате телефона си. Научете ума си да се фокусира само върху едно нещо. По този начин няма и да се чувствате толкова психически натоварени.

5. Обърнете внимание на себе си.

Поставете си за цел да забелязвате кога започвате да се разсейвате. Какво си мислите точно преди това? Може би сте уморени, гладни или просто отегчени? Ако успеете да разберете какво точно пречи на вашата концентрация, вие още по-лесно ще можете да я овладявате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
дали ще помогнат тези съвети?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар