IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренебрегваните заплахи за успешната ви кариера

14 ноември 2014 08 29

Какво може да попречи на вашия просперитет?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки иска да има хубава работа, с добро заплащане и приятна колегиална атмосфера. Една част от хората обаче не се задоволяват просто с работа, а искат да покорят върха на професионалната стълбица и да постигнат успеха, за който са си мечтали цял живот.

Както знаете обаче, пътят до върха е трънлив и крие много опасности. Понякога амбициозните хора се пазят от дадени опасности, докато други ги дебнат напълно неочаквано. Обикновено това са невидимите заплахи или така наречените пренебрегвани заплахи, които имат силата да провалят една успешна кариера.

Ето и кои са те:

1. Сприятелявате се с колегите.

Вашите колеги не са ваши приятели. Не и ако работите като преки конкуренти, които се състезават за едни и същи успехи. В крайна сметка, отвъд колегиалното приятелство, на първо място са личните интереси. Така че не излагайте себе си на ненужна опасност и спазвайте дистанция в отношенията си със своите колеги.

2. Доверявате се на шефа си.

Поставяйте под въпрос всяка дума, която вашият шеф ви казва. Той има една-единствена цел и това е служителите му да работят достатъчно ефикасно и ефективно – колкото може повече. Важно е да осъзнавате това и да не се доверявате прекалено много на шефа си, споделяйки му как се чувствате за вашата работа, семейство, приятели и така нататък. Не споделяйте нищо, което може да бъде използвано против вас.

3. Прекарвате прекалено много часове на работа.

Ако смятате, че по-дългият работен ден ще ви донесе исканото повишение, то по-скоро грешите. Не изтезавайте себе си с надеждата, че това ще ви издигне в очите на шефа ви. Най-много да направите себе си изкупителна жертва и да ви товарят с повече работа, защото виждат, че сте способни и податливи на манипулация.

4. Оставате на една работа твърде дълго време.

Освен ако нямате 100-процентова сигурност, че има шанс да израствате в тази фирма, нямате право да се задържате повече от пет години на едно работно място. Причината е много проста. Вашата компания ви обучава, за да ѝ бъдете полезни, но в един момент вие ще сте научили всичко, което е необходимо. По този начин ще намалите своето личностно развитие, съответно и шансовете си за успех в друга компания.

5. Позволявате на другите хора да се възползват от вашия успех.

Ако вие сте се справили добре с нещо, дайте да се разбере, че заслугите са ваши, а не общи. Не позволявайте вашите умения и старания да се размият и шефът ви да не разбере, че всъщност успехът на задачата се дължи само и единствено на вас. Винаги поставяйте себе си пред другите и не се опитвайте да се харесате на всички, защото това така или иначе няма как да се случи.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари