IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличете шанса си за нова работа

24 септември 2015 08 58

Не оставяйте нищо на късмета и случайността

Снимка: istock

Снимка: istock

Намирането на работа в днешно време не е никак лесно, но това не означава, че трябва да се отчайвате. Напротив – тези, които са упорити и знаят какво искат, лесно могат да постигнат целта си.

Важно е да осъзнавате ясно какъв точно тип работа искате и да проучите пазара на предлагане в съответния бранш. След това преминете към следните действия:

1. Разгледайте CV-то си. Ако се налага променете или допълнете нещо в него, за да бъде максимално точно и привлекателно за работата, която искате. Не си измисляйте! Лъжите винаги излизат наяве. Накрая проверете автобиографията си за правописни и смислови грешки.

2. Потърсете помощ от познат/приятел. Проучване показва, че компаниите са склонни да разчитат до 40% на препоръките на своите служители за други работещи. Не се колебайте да разпитате познатите си и да ги помолите за съдействие и информация относно някоя позиция, която ви вълнува.

3. Станете доброволец. Може да започнете работа като доброволец към организация, която се фокусира върху нещо, което ви харесва. Да помагате на сираци, бездомни животни или да опазвате природата. Освен че това да сте доброволец ще ви накара да се чувствате полезни и удовлетворени, това е и плюс за вас, който бъдещите ви работодатели със сигурност ще отчетат. А и там може да срещнете „полезни контакти“.

4. Подгответе си отговори. Голяма част от интервютата за работа включват стандартни въпроси, които е добре да обмислите хубаво у дома, за да блеснете в най-добрата си светлина.

5. Проучете фирмата, към която сте се насочили. Ако вече имате уговорено интервю, потърсете в интернет подробности за историята и дейността на фирмата. Ако имате възможност свържете се с някой настоящ служител и го разпитайте за условията на работа и за съвети, с които да имате по-голям шанс за одобрение.

6. Направете списък с уменията, които трябва да придобиете. Човек цял живот се учи и колкото по-компетентни сте в различни сфери, толкова по-голям е шансът да си намерите добра работа. Може да започнете с някой курс, който да разшири уменията ви онлайн.

7. Звъннете за работа на конкретни фирми, дори да не са пуснали обява. Вероятно това ви изглежда прекалено дръзко, но повече информация не вреди. Дори да нямат в момента свободна позиция, проявеният от ваша страна интерес може да ги заинтригува и те да ви сложат в базата си данни за бъдещо наемане на служители.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари