IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доказано: Жените са по-добри шефове

23 ноември 2017 16 00

Оставете предразсъдъците настрана

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Задавали ли сте си въпроса дали искате шефът ви да е мъж или жена? Има ли разлика, или е въпрос на някакви предразсъдъци и стереотипи? Може да спрете с догадките, защото отговорът е налице. Ново изследване твърди, че представителките на нежния пол са по-добри шефове от мъжете. Причината е, че те имат съвсем базови очаквания относно служителите си, създават бързо добри връзки с тях, окуражават позитивна работна атмосфера и дават възможност на подчинените си за изява и развитие.

В битката между половете за титлата „по-добър шеф“ дамите печелят и по графа емпатия. Според мнозина емпатията на работното място не е предимство, но пък от друга страна това им качество да влизат „в кожата“ на служителите си им помага да печелят уважението и доверието им, което е база за лоялност и по-добри работни отношения, пише онлайн изданието на в. Independent.

На база 40-годишно проучване на служители, авторите на изследването обясняват, че подчинените на жени мениджъри са по-посветени на работата си и така са по-продуктивни.

Проучването е анализирало резултати на над 27 млн. служители.

Друго изследване, ръководено от професор Ойвинд Л. Мартинсен, ръководител на катедрата по Организационно поведение към Норвежкото Бизнес училище (BI Norwegian Business School) е анализирал характеристиките на около 3000 мениджъри.

Екипът е установил, че във всички области на управлението дамите са по-добри лидери от господата. Те са „изпреварили“ мъжете в четири от пет категории: инициативна и ясна комуникация, откритост и желание за иновации, социализиране и подкрепа и методически мениджмънт и поставяне на цели. Представителите на силния пол обаче са по-добри в това: имат по-високи нива на емоционална стабилност.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари