IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с бърнаута

11 януари 2018 12 40

Винаги намирайте време да почивате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чувствали ли сте, че вече не можете да свършите нищо, че силите ви са си отишли и сте тотално изцедени?

Хроничен стрес, умора, липса на мотивация, липса на удовлетворение и здравословни проблеми – всичко това са признаци на бърнаута. Прекомерната работа афектира негативно здравето и живота ви извън офиса. Добрата новина е, че можете да се справите със ситуацията с добро планиране:

1. Приемете сериозно почивката

Колкото и работа да имате, винаги има време за почивка. Дайте на тялото и ума време да презаредят. Разхождайте се на всеки час поне 10 минути. А в обедните почивки използвайте времето за разходка на слънце.

Медитирайте сутрин, ходете на масаж, глезете се с топла ароматна вана у дома – всичко това ще ви помогне да отпуснете напрежението.

2. Спете достатъчно

По време на сън организмът се възстановява и клетките регенерират. Добрият сън е ключът за здравето и тонуса ви. Осигурете на тялото и мозъка минимум 6-8 часа на денонощие.

3. Научете се да казвате НЕ

Вероятно се претоварвате в работата, защото поемате и излишни задължения, които не са ваши. Научете се да казвате НЕ, когато физически издишате и нямате време да се ангажирате с чужди задачи.

Също така си давайте достатъчно време за вашите, а не скъсявайте максимално крайния срок, което ще ви накара да работите на по-високи обороти неуморно.

4. Пренаредете приоритетите си, ако е необходимо

Бърнаутът често е резултат на грешните приоритети. Т. е. работата идва над всичко – здравето, личния ви живот, свободното ви време.

5. Следете тялото си

При най-малкия знак за дискомфорт вземете почивка. Тялото само ви казва кога прекалявате и трябва да му дадете време да си почине. Ако игнорирате тези сигнали, умората ще се трупа и накрая буквално ще рухнете. Не е нужно да стигате до такива крайности.

6. Внимавайте с кого общувате

Хората също натоварват и могат да увеличат стреса в живота ви. Ограничете общуването с тези, които ви потискат и само изискват и смучат енергията ви.

7. Намерете време за упражнения

Те са не само балсам за тялото, което по цял ден стои сковано на стол, но и помагат за циркулацията на кръвта, дишането, укрепването на мускулите и цялостния тонус на организма.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари