IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да осигурим спокоен сън на детето си?

8 ноември 2011 06 30

Или какви са нощните страхове на малките хора

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Една от най-често срещаните причини малчуганите да настояват да спят в леглото на родителите си, е страх от тъмното. Децата отказват да остават сами в стаята си и нощуването в спалнята на мама и тати се превръща в навик.

Разбира се, гушкането с малкото ви съкровище е чудесно, но така не му помагате да преодолее страховете си. Затова вместо да го взимате в обятията си всеки път щом сънува кошмар, опитайте да го успокоите и да му обясните, че няма от какво да се страхува.

Паниката от тъмното може да ви се струва неоснователна, но за децата това е нещо сериозно. Не се отнасяйте с тях така, сякаш се глезят, а проявете разбиране. Оставете нощната лампа включена, но я поставете на място, което няма да дразни и пречи на мъника.

Когато вашият палавник се събуди от кошмар и започне да ви вика, откликнете веднага. Но не бързайте да го вземате в леглото си.

Вместо това го успокоите в неговата стая и му обяснете, че няма от какво да се страхува. Разкажете му приказка, прочетете му нещо забавно и сложете в легълцето любимата му играчка. Ако тя е кукла, измислете й име и кажете на детето си, че тя ще бди над него през нощта.

Ако мъникът се буди всяка нощ, проверете и дали леглото му е удобно. Много често причина за неспокоен сън са прекалено меките или прекалено твърдите матраци или неподходящи възглавници. За да му осигурите спокоен сън, можете да пробвате детската трислойна възглавница на Дормео.

Тя е чудесен вариант за вашето дете, защото позволява да бъде регулирана спрямо възрастта и специфичните му предпочитания за конкретна височина и мекота. Обърнете внимание и на завивките. Те трябва да са меки и леки. Шарените чаршафи пък успокояват дечицата и им напомнят за приказни страни.

Оставяйте вратата на детската стая леко открехната. По този начин детето няма да се чувства само и ще усеща, че сте някъде наблизо.

Автор - снимка

КоментариКоментари