IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развод? Носим ли го в гените си?

28 февруари 2012 06 30

ДНК- то на жените е виновно - мъжете са невинни!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако бракът ви е изпълнен със скандали и неразбирателства, а в един момент просто пропадне, може би вината не е в чувствата ви, а по-скоро в гените, които носите. За съжаление, става въпрос за женските гени, така че този път мъжете не могат да ни бъдат виновни!

 Според статистическите изследвания именно жените най-често взимат съдбоносното решение и подават молба за развод. За първи път, учените, идентифицират у жените наличието на „ген на развода", който ако носим, ни очакват редица проблеми с обвързването или минимум "престижен" статут на стара мома!

Изследователи от института "Каролинска" твърдят, че този ген може да предскаже неудачен брак или проблеми с привързването към партньора. Дамите, които носят въпросния ген, със сигурност няма да са склонни към женитба, тъй като те по-трудно се сработват с другите хора. А когато минат под венчилото, в 50 на сто от случаите, техният брак ще бъде труден. Не е изненадващо, че половинките на тези жени също са нещастни от съвместния им живот.  

Според шведските учени генът влияе на функционирането на окситоцина, "хормона на гушкането", който отговаря за любовта и за майчината привързаност. Жените произвеждат окситоцина по естествен начин, особено след раждане и кърмене. Той помага за засилването на майчината връзка с бебето. Но ако организмът не преработва добре този хормон, тези жени не могат да се обвързват емоционално с други хора, в това число деца, партньори и приятели.

Шведските учени анализирали проби от ДНК на над 1800 жени и провели интервюта с техните партньори. Всички участници в експеримента били женени или живеели на брачни начала минимум от пет години. Дамите, при които била установена вариация на рецепторния ген на окситоцина, наречен A-алел, били с 50 на сто с по-голям риск от труден брак, завършващ с развод.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

stanislava ( преди 12 години )
a po dobre li e deteto da raste v takava sreda?? da gleda kak se biqt i karat???/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 12 години )
Голям смях...Да живее науката...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 12 години )
Abe vie dobre li ste, da pi6ete takiva raboti. Ami jenite deto gi spukvat ot boi vseki den i te li sa vinovni 4e se razvejdat, ami tia deto mujete im kru6kat? A kak e nivoto na toia hormon pri mujete im?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар