IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правила за оцеляване на почивка с родителите на половинката

13 юли 2012 06 40

Съвети за по-добра перспектива

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки чака с нетърпение отпускарския сезон, когато идва и неговият ред да си вземе почивка, и да се отправи със семейството си към някоя мечтана (или поне достъпна) дестинация.

Има няколко неща, които могат да помрачат този момент и едно от тях е перспективата да се замине на почивката с родителите на партньора.

Дори самите вие да сте ги поканили, може би с идеята да ви помагат за децата, дълбоко във вас, подсъзнателно, вероятно има някакво раздразнение от този факт.

За съжаление, щом всичко вече е организирано, няма какво друго да  направите освен да тръгнете на път. И за да не се получи така, че да започнете да си тровите почивката с цупене и недоизказани гневни забележки още от първия ден, прочетете как да се справите в конкретната ситуация.

1. Опитайте се да не преувеличавате негативите от почивка в подобна компания, защото така е по-вероятно те да се сбъднат. Разберете какво ви  дразни най-много в родителите на половинката ви и му/ѝ споделете мнението си. Той/тя може по-деликатно да ги предупреди, какво да не правят/говорят във ваше присъствие, за да не ви нервират. За ваша изненада, почивката може да мине с лекота.

2. След като идентифицирате какво точно ви притеснява в идеята да заминете на почивка с родителите на човека, когото обичате, измислете начини, чрез които да избегнете нежелани ситуации. Например, ако вашият свекър е свикнал да се шегува с всички сервитьори и това вас ви смущава  - не ходете по заведения с него.

Ако свекърва ви е свикнала да спи след обед и не гледа децата качествено, изобщо не ѝ ги оставяйте и т.н. Ако предварително си знаете, че единствените, които ще тичат на плажа след малчуганите сте вие с мъжа ви/жена ви, спестете си очакванията към по-възрастните, за да не се ядосвате.

3. Когато родителите на съпруга/съпругата ви започнат да ви лазят по нервите много, разходете се или поплувайте докато гневът ви отмине.

4. Ако възрастната двойка ви се меси непрекъснато и ви дава какви ли не съвети - от това как да се грижите за деца си до това как по-бързо да отслабнете, просто им заявете, че това са ваши лични проблеми и че да взимат отношение по тях, е абсолютно неуместно. Не оставяйте подобни коментари да ви съсипят почивката!

5. Помислете си за лимит на времето, което ще прекарвате с тях и им го кажете предварително. Не може да бъдете в тяхната компания непрекъснато. Ако през деня сте заедно с тях, вечер излизайте насаме със любимия/любимата или обратното.

6. Опитайте се да дистанцирате хотелската им стая възможно по-далече от вашата, за да не нахълтват, или чукат по вратата, когато им скимне.

7. Опитайте се да им намерите интереси и дейности, които да правят без вас (и по възможност да взимат децата с тях). Например туристически разходки из близките забележителности в района, релакс в СПА зоната на хотела, круиз и т.н.

8. Ако сте на курорт all-inclusive ще се храните в присъствието на възрастните всеки път, ако и на плажа сте с тях, няма да ви остава почти никакво време насаме с половинката. Затова предварително измислете дейности, които ще правите само двамата, докато родителите му/ѝ гледат децата.

9. Ако сте наели обща къща или вила с родителите на половинката си, ще трябва още по-сериозно да помислите как да си спечелите време насаме. Направете онлайн проучвания за района, където отивате още преди да тръгнете и разберете всички развлекателни възможности, както за тяхната, така и за вашата възраст (най-добре е да заложите на еднодневни екскурзии по двойки).

10. Бъдете честни с тях и им кажете, че искате спокойна и щастлива почивка. Това е особено важно, ако техният дневен ритъм е по-различен от вашия. Тоест, ако те стават в шест сутринта и си лягат с кокошките, това не означава, че трябва да очакват същото и от вас.

Отстоявайте себе си, но се опитайте да не си разваляте отношенията с вашата половинка, заради родителите му/ѝ. Всеки път, когато те казват или правят нещо, което ви притеснява, намерете учтив, но директен начин да им кажете, че не са прави в конкретния случай.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

( преди 11 години )
Да пресметнем:ако "младите" с децата са на по 20 и няколко год.,"старите" са на 40 и няколко.Е,от какъв зор да се затварят да им гледат децата,като в замяна ще получават цупене,фасони и да им се казва какво могат и какво не?Взимат си шапките и отиват на купон,на танци,на круиз,а цуплата с децата да си стои в бунгалото да си ги гледа качествено.И като изяде хурката,другия път на колене ще ги моли няколко часа поне да постоят с децата.Някои прекалено самовлюбени "млади" не усещат,че светът се е променил и не се върти около тях.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар