IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъждат ли ви другите, когато бебето ви плаче?

25 април 2014 07 52

Повече от половината майки срещат неодобрителни погледи, когато детето им се разплаче на публично място

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Малките деца, особено бебетата, трудно биха могли да бъдат контролирани дори от най-опитните майки. Какво остава за „новите“, които само преди месеци са започнали най-важната работа в живота си, а именно отглеждането на едно дете. Въпреки че тези факти са известни на всички, все още много майки се сблъскват с неодобрението на останалите хора, когато бебето им се разплаче на публично място.

Ново проучване установи, че 64 на сто от жените, които наскоро са станали майки, са получавали презрително отношение, открита критика или дори са участвали в пряка конфронтация заради поведението на своето дете. Изглежда хората не крият неодобрението си, когато става въпрос за плачещи бебета.

41% от майките съобщават за втренчени погледи от непознати, 36% са се сблъсквали с неодобрението на околните, а 19% от майките са дочували негативни коментари. Според резултатите от изследването най-голяма непоносимост към силния плач имат възрастните хора, следвани от тези на средна възраст.

Въпреки че младите майки се сблъскват с голяма критика, 90% от тях никога не са получавали предложения за помощ от страна на обществеността. Още един фактор, заради който не е учудващо, че 42 на сто от майките споделят, че се чувстват най-самотни след раждането.

Снимка: Dreamstime

Реакциите на младите майки, когато бебето им се разплаче на публично място могат да бъдат различни. Почти две трети (61%) чувстват, че се напрягат в тази ситуация, една трета (38%) се чувстват безсилни, 34% смятат, че не са добри майки, а около една четвърт (24%) признават, че изпитват паника и тревога. 32% от майките допълват още, че се срамуват за начина, по който се справят.

Освен неодобрението на обществото, новите майки се сблъскват с още куп проблеми след раждането. Липсата на сън, кърменето, промените в тялото, натискът да отслабват по-бързо са само част от тях. Според специалисти няма жена, която се чувства 100% подготвена за появата на бебето, затова младите майки не трябва да бъдат прекалено критични към себе си, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Глупости - да си гледат техните дупета : 0)0
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
за това пък не се бях сещала
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар