IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бащите в средата на 20-те са застрашени от депресия

19 април 2014 09 15

Депресираните бащи са по-склонни да ударят детето си или да бъдат небрежни родители

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Напоследък все повече се говори за новите майки и трудностите, с които те се сблъскват. Става въпрос не само за проблемите, свързани с отглеждането на бебето, а и с психическото състояние на жената. Изглежда обаче, не само новите майки, но и новите бащи са изложени на голям риск от депресия.

Според ново проучване най-застрашени са мъжете, които стават бащи в средата на 20-те си години. По тази причина лекари настояват както новите майки, така и новите бащи, да бъдат изследвани за следродилна депресия и как тя може да се отрази върху техните деца.

През първите пет години след раждането депресията при бащите се увеличава с 68%, показва проучване, в което взели участие повече от 10 000 мъже, чиято средна възраст е 25 години. Това са първите резултати, които показват, че младите бащи също са застрашени от депресивни състояния.

Според професор Крейг Гарфийлд, педиатър в Северозападния университет в Чикаго, данните от изследването са важни и могат да доведат до по-ефективни интервенции и лечение. „Не само новите майки трябва да бъдат изследвани за депресия, при новите бащи също се налага“, споделя още професорът.

Установено е, че родителската депресия има пагубен ефект върху децата, особено по време на тези първи и основни години, в които се изгражда привързаността между майката и детето. Предишни изследвания пък показват, че депресираните бащи използват повече физически наказания и са по-небрежни в отношението си към децата.

Смята се, че между 4 и 5 на сто от младите бащи страдат от следродилна депресия, докато процентът при жените е двоен. Експертите все още не са наясно какво отключва депресивните състояния при мъжете. Те предполагат, че някои от причините могат да бъдат променените взаимоотношения с партньорката и страхът от отговорност, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
възможно е, но не знам вече кой става баща толкова рано!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар