IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 неща, за които майките се чувстват виновни

10 ноември 2014 15 45

Въпреки това те продължават да ги правят

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Много жени мечтаят да станат майки и да имат сладко бебе, за което да се грижат. След няколко седмици/месеци недоспиване и смяна на мръсни памперси по няколко пъти на ден обаче, новите майки започват да се чувстват прекалено уморени и ангажирани.

Те мечтаят отново да имат време само за себе си, за да се поглезят или просто да не правят нищо. Лошото е, че когато се решат да си вземат заслужена почивка от грижите за бебето, вместо да се чувстват доволни и да се наслаждават на минутките свобода, те обикновено се чувстват виновни.

Ето и в кои 7 ситуации това е така:

1. Когато излизат с приятелки

Много от приятелките на новите майки все още нямат деца и продължават да си живеят безгрижно. За това жените с бебета мечтаят да могат да излязат някой път за няколко часа и да се позабавляват със свободните си приятелки. Те знаят, че ще се посмеят, че ще разберат интересни клюки и че после. когато се върнат при бебето, ще се чувстват освежени. Въпреки това, те изпитват вина, когато го правят!

2. Когато все още учат/ходят на курсове

Много жени забременяват преди да са завършили висшето си образование и им се налага да се готвят за изпити с малко бебе вкъщи. За съжаление, графикът на бебето често е различен от времето, в което жената се чувства най-ученолюбива. Други жени пък използват периода на майчинството, за да повишат квалификацията си и да използват периода за личностно обогатяване. Лошото е, че и това ги кара да се чувстват виновни спрямо малкото си дете.

3. Когато излизат на вечеря само с половинката си

Дори новите родители имат нужда да излязат на интимна вечеря сами от време на време. Жената има нужда да има повод, за който да се гримира, да си направи прическа и да си облече елегантните дрехи. Въпреки че новата майка е излязла на среща с бащата на детето си, тя често се чувства неудобно от факта, че е оставила бебето си, за да се забавлява.

4. Когато отиват на фризьор/масаж/шопинг

И новата майка има нужда да се поглези с хубав педикюр, с нова дреха или с посещение при своя масажист. За целта обаче тя трябва да остави бебето си на грижите на друг човек и това я кара да се чувства зле, въпреки че знае, че заслужава да излезе от вкъщи.

5. Когато отиват на фитнес

Новите майки се нуждаят от физически упражнения, въпреки че страдат от постоянна умора заради недоспиването. Дори спортът може да ги накара да се почувстват по-добре физически и да повиши настроението им. И в този случай те трябва да потърсят бавачка за бебето поне за час-два, докато са на урок по пилатес или йога.

6. Когато занемаряват домакинството

Новите майки малко или много занемаряват готвенето, чистенето и подреждането на дома, улисани в грижи за бебето. Това ги кара да се чувстват лоши домакини, но е факт, че повечето жени предпочитат да дремнат, докато бебето спи, а не да мият съдове и да простират през това време.

7. Когато откажат примамливо предложение

За съжаление на новите майки им се налага да отказват много примамливи оферти за различни вечерни забавления – офис партита, уикенд в провинцията, караоке или боулинг вечер и т. н. Понякога те отказват на приятелите си не защото не искат да излязат, а просто защото се чувстват претоварени и изтощени и се опитват да сложат ред в приоритетите си, които несъмнено са се променили след появата на детето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

някой ( преди 9 години )
5 неща, 7 неща - не всичко в този живот има статистически измерения...... Ако някой е с вродено чувство за виновност, то във всяка една ситуация ще търси причина за проявлението му, дори извън изредените 5 или в тази статия 7 неща.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )