IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо млади и атрактивни жени се омъжват за по-възрастни мъже?

5 февруари 2016 12 25

Последният случай – Рупърт Мърдок и Джери Хол

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Вероятно вече сте чули поредната разтърсваща новина от света на шоубизнеса, а именно, че медийният магнат Рупърт Мърдок (84) ще се жени за бившия супермодел Джери Хол (59).

Това може и да е любов от пръв поглед и все пак техният внезапен романс изглежда някак…странен. Още повече желанието им за сватба след едва няколко месечна връзка! Той е достатъчно възрастен да ѝ бъде баща. В действителност Джери е родена в годината, в която той се жени за първата си съпруга.

В историята има стотици известни и неизвестни случаи, в които красиви жени сключват брак за богати и значително по-възрастни мъже – разликата между Хол и Мърдок е 25 години. И все пак Джери не е някоя млада и наивна колежанка, жадна за слава и пари, тъй като вече ги има и покрай брака си с Мик Джагър. Състоянието на ексмоделката е оценено на около 15 млн. долара. За справка обаче това на Мърдок е около 12.8 млрд. долара.

Каква всъщност е причината жена като Джери да пожелае да обвърже живота си с мъж като Рупърт, който вероятно дори няма да я задоволява сексуално? Само парите ли имат значение?

Интелектуално развитие

Чисто биологически има логика една по-млада жена да се чувства по-комфортно с по-възрастен мъж до себе си. Невропсихологът д-р ЛуиАн Бризедин потвърди теорията, че мозъкът на момичетата се развива по-бързо от този на момчетата – понякога младите девойки са с „две години напред” пред младежите. Интелектуалното ниво на двата пола се приравнява, когато младите мъже стигнат 20-те си години.

Приоритети при избра на партньор Гари Левандовски, шеф на департамента по психология към университета Монмаут и създател на сайта „Науката на връзките” твърди, че мъжете и жените имат различни приоритети при избора на партньор. В древността жените са били привлечени от силни мъже, които могат да ловуват и да се бият със съблезъби тигри, докато представителите на силния пол са търсели плодовити жени, които могат да раждат бебе след бебе.

Еволюцията е променила тези „ценности”. „Жените днес искат мъжът до тях да притежава пари, статус и власт, а господата са привлечени от младостта и красотата”, убеден е психологът. „Мърдок има много власт и пари, а Хол красота и младост (в сравнение с него). Така че на пазара грубо казано, те си разменят по нещо ценно и са съвместими”, добави Гари.

Сходен живот

Според друга теория сходният лайфстайл е добра причина двама души да се съберат и да продължат живота си заедно. Хол и Мърдок живеят в лукс, под обектива на прожекторите и двамата са в шоубизнеса.

„Един от индикаторите на привличането е подобието”, обобщи д-р Шон Хоран, асистент-професор в университета по комуникации в Тексас.

„Може и да не го виждаме на пръв поглед, но между тях двамата съществува нещо, което ги привлича един към друг”, убеден е мъжът.

Интересни истории

И все пак никой не търси свой дубликат в лицето на другия, защото няма да му бъде интересен. Двама души трябва да могат да се допълват и да се развиват един с друг, така че е важно да имат различен житейски опит и интересни познания, които да споделят с човека до себе си.

„Вероятно и двамата имат стотици интересни истории, които ще поддържат тръпката във връзката им”, загатна Левандовски.

Проекция на това, какви искаме да бъдем

Привличането не е просто желание към другия, а отражение на това как се виждаме или бихме искали да се видим, коментира Левандовски. Казано по друг начин ние си избираме партньор, който представлява по някакъв начин това, което искаме да бъдем.

„Ако искате да бъдете по-мили, грижовни и отдадени на другите, логични ще си търсите човек, който притежава тези качества”, обясни Гари.

Това означава ли, че Мърдок иска да изглежда като Джери? Визуални едва ли, но със сигурност има нещо повече от физиката ѝ, което го е привлякло. От друга страна Хол едва ли би имала нещо против да стане по-влиятелна, по-богата и по-известна – неща, които един брак с Мърдок ще ѝ осигури.

„Вярата, е двама души си приличат е по-важна от това, дали в действителност съществува тази прилика”, заключи Левандовски.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

z123 ( преди 8 години )
Пълни глупости! ( преди 8 години )
Сами сте го казали - тя има 15 млн., а той 12 милирада! Решила е да разбре как ще се почувства преодолябайки тази разлика. Пък и другата причина за подобни връзки е, че младоженецът скоро може да го заняма, а пък тя все ще придобие нещо от тези 12 млрд, дори и при брачен договор все някой милион ще й дойде в плюс.Защо никоя мацка макар и по-възрастна не се жени за беден старец?! Защото няма пари. Ерго - става дума за пари и толкоз!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар