IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина за пролетно почистване на душата и тялото

15 март 2024 10 30

Всичко може да се направи в рамките на един ден

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пролетта официално настъпва, освобождавайки място за повече дневна светлина, по-топло време и пролетно почистване. Въпреки че домовете ни са първото място, за което се сещаме, и получават необходимото внимание, когато става дума за освежаване, има друга област в живота ни, която може да се възползва от промяната на сезоните – нашите уелнес процедури. Точно както разтоварваме пространството си в прехода от зима към пролет, можем да освежим по същия начин рутините си. Може би вълнението от новогодишните обещания е избледняло, може би имате нужда от свежа мотивация преди да дойде лятото или пък може би сте готови да разцъфтите като сезона и да станете най-добрата своя версия. 

С няколко прости, но ефективни настройки – от това как движите тялото си до това как управлявате парите си – ще бъдете напът към статута на спокойното и уравновесено Аз, което търсите. Продължете да четете за съвети как да почистите всяка категория от вашето здраве за ново начало през пролетта, а и след това. 

5 начина за пролетно почистване на душата и тялото

Пролетно почистване на фитнес рутината

Първото нещо, което трябва да надстроите, е как тренирате. Без значение от предпочитанията ви за тренировка, винаги можете да предизвикате себе си за нещо ново, за да избегнете навлизането в коловоз. Прегледайте текущата си рутина и какво ви пасва най-добре – от какви тренировки се вълнувате или какво ви помага да останете постоянни – и след това какво не ви върши работа. Новият сезон е идеалното време да опитате нещо ново, за да избегнете скуката във фитнеса и достигането до плато. Опитайте изцяло нова тренировка, добавете нови уреди, за да направите рутината си по-гъвкава, или дори просто поемете по различен маршрут при следващата си разходка. 

тренировка вкъщи

Снимка: iStock

Също така, този прекалено разтегнат спортен сутиен, който пазите все още? Вашето най-добро аз би го изхвърлило. Облеклото, което носите, за да тренирате, може да направи разликата между страхотна и не толкова страхотна тренировка, така че хвърлете или дарете всяка дреха, която е изгубила формата или цвета си, и инвестирайте в такава, която е еднакво поддържаща и стилна. След това съхранявайте стратегически своите неща, за да може лесно да ги взимате, когато приготвяте сака си за фитнес или бързате. 

Пролетно почистване на диетата

Когато сме в режим на хибернация през зимата, телата ни жадуват за комфортна храна и по-обилни ястия, но сега вероятно започвате да искате нещо по-свежо и леко. Заглушете гласовете, които ви казват да преминете към детокс и да ядете само храни, считани за „чисти“, и вместо това яжте интуитивно и сезонно. Най-доброто място, от което да започнете, са вашите хладилник, фризер и кухненски шкафове. Изчистете всички продукти с изтекъл срок на годност и храни, които не ви карат да се чувствате добре. След това презаредете кухнята със сезонни храни, които ви звучат добре – аспержи, артишок, грах, бобови, ягоди и кайсии. Насочете се към фермерския пазар и посегнете към зеленчуци като листни зеленчуци и плодове като киви, ябълки и банани. 

Пролетно почистване на грижата за себе си

Не забравяйте „себе си“ в грижата за себе си. Помислете върху практиките за самообслужване и се запитайте дали ви служат или ги правите, само защото сте ги видели в социалните мрежи. Ако всяка практика не е наистина грижовна за вас, рационализирайте я. Започнете нов сутрешен ритуал, опитайте да подреждате навиците си или говорете с терапевт. Грижата за себе си е лична и не трябва да бъде екстравагантна. Това може да е ежедневна практика или нещо, което правите от време на време, като например да внесете растение у дома, да запалите свещ, да си вземете почивен ден или да прекарате романтична вечер у дома. 

дезодорант, красота,

Снимка: iStock

Както и да изглежда грижата за себе си за вас, тя ще варира всеки ден. Да приемем, че тренировката или медитацията е вашият начин на самообслужване, който не подлежи на обсъждане и всяка сутрин отделяте време за това. Може да се събудите някои сутрини и да не го усетите – ако подремнете или се съберете с приятели, всъщност може да ви помогне много повече. Попадането в капана на чувството за вина само компрометира здравето ви. Правете каквото можете в сезона, в който се намирате – буквално и преносно.

Пролетно почистване на технологиите

Между онлайн срещите, социалните мрежи и стоенето в TikTok, не е изненада, че прекарваме повече време на телефоните си, отколкото в реалния живот. Но пролетта е идеалният момент за малък дигитален детокс. Първо, изтрийте всички неизползвани приложения или тези, които ви изкушават да прекарате минути или часове в непродуктивно скролване. Прегледайте профилите си в социалните мрежи, които използвате, и прекратете следването на всеки, който не ви вдъхновява. Отпишете се от имейли или бюлетини, които само изяждат времето ви и ограничават количеството новини, които приемате. Целта е да освободите малко дигитално пространство. Като цяло, съсредоточете се върху това, което се случва в реалността. 

Девет начина за пролетно почистване на здравето

Пролетно почистване – от какво да изчистите дома си?

Пролетно почистване на графика

За всеки, който няма дори и свободна секунда, това е за вас. С по-топлите дни на хоризонта може да е изкушаващо да напълните календара си със социални събития, но помислете дали не се разпръсквате твърде много с прекалено много ангажименти. Съгласявате се с всякакви срещи, когато просто искате да си починете у дома? Вместо това, можете спокойно да откажете. 

график istock

Снимка: iStock

Прегледайте текущия си график или календар и отбележете нещата, които възстановяват енергията ви – тренировка, филмова вечер или пък домашен уют с половинката – и след това отбележете нещата, които изчерпват енергията ви. Направете каквото можете, за да ограничите нещата, които ви изтощават, за да отделите повече време за това, което ви вдига психически. В крайна сметка – използвайте този нов сезон, за да направите крачка назад и да погледнете времето, което губите, в сравнение с ценните задачи. Това важи както за личния ви живот, така и за работата.

За още полезни съвети за дома и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари